Skip to main content

Bleekneusjes van de Karavaan


Bleekneusjes, zo werden ze genoemd, kinderen -vaak uit de grote stad- die ziek of ondervoed waren. Ze werden een aantal weken naar een 'hersteloord' gestuurd. Mijn eigen vader is wel eens naar een bleekneusjeskamp geweest om aan te sterken omdat hij ondervoed was. Dat is goed gelukt ;).

De Karavaan bracht een voorstelling, in de duinen van Bergen aan Zee, over deze bleekneusjes en ik kocht tickets voor vriendinnen en mezelf. 

"Ze hadden me helemaal niets gezegd en mijn koffer stond al klaar. Ik kreeg een briefje om en moest met een vreemde mevrouw mee. Met de trein. Overstappen op een groot station in een trein met nog meer kinderen. 
Ik was nog nooit zo ver van huis geweest.
Herinneringen van oud-bleekneusjes, kinderverzorgsters, vluchtelingen en Adriaan van Dis vormen de basis voor Bleekneusjes. "

-Van bleekneusjes.nl-
Eerst werd ons een driegangendiner voorgeschoteld in Huize Glory. Hoewel ik regelmatig in Bergen aan Zee kom en het Koloniehuis wel ken, had ik dit nog nooit gezien. Een prachtig pand, aan de rand van de duinen en in het bos. In 1916 werd deze villa gebouwd voor een enorm rijke man uit Baarn. Ondanks de Eerste Wereldoorlog werd het opgeleverd met marmer, prachtige tegeltableaus en mozaïk.
De rijke August kon niet lang genieten van zijn zomerverblijf, na anderhalf jaar overleed hij en verkochten de nabestaanden het aan het BIO-vakantieoord.


Op verschillende plekken in de duinen werden we meegenomen in het leven van de bleekneusjes. Echt vakantie was het niet. Een streng regime vol tucht en regelmaat. Gortepap, buitenspelen, zonlicht pakken, ontvlooid worden en strenge slaapzalen. 6 weken lang moesten ze blijven, kinderen van 4-14 jaar. Moet je je voorstellen. Ik krijg al een brok in mijn keel als mijn kinderen een weekje weg zijn.


Op bankjes in het zand, uitzicht op zee met een bui in de verte. De duinen als speeltoneel. Bijzonder was het. Een beetje alsof we terug waren in een oude tijd.Een aanrader is het. De voorstellingen in juni waren allemaal uitverkocht, maar volgens mij spelen ze elders nog in juli en augustus: http://bleekneusjes.nl/kaartverkoop.

Comments

Popular posts from this blog

Onderduiken

Even geen uitgebreide blogjes. Op het moment zet ik alle zeilen bij en de tanden op elkaar.


Voor iedereen die ook genoeg heeft van de winter: het komt er echt weer aan. Dat mooie licht van vandaag is een voorbode van alle mooie dagen die weer gaan komen.
Keep your head up Keep your heart strong

Kleur in huis

Feestje in de week: verse bloemen van mijn favoriete bloemist. Het is een week verder nu, maar ze staan nog steeds prachtig.

De zon geeft er nog extra kleur aan.Het mag buiten wel vriezen, vanachter het glas lijkt het echt lente.

Hard aan het leren.


Lekker aan het lopen.Vanuit de auto na een werkdag in Amsterdam. Fijn dat de zon steeds later onder gaat.
Mooie lucht!


Met Isa netflixte ik deze lekkere film. Gezellig, een avondje tv kijken.En weer een rondje!


De mimosa staat er zo uitbundig bij.


Bijna mijn eerste blaadje vol. Heel lang hield ik me niet bezig met het vergelijken van mijn loopjes, maar nu ik in training ben, wil ik ook wel iedere keer een beetje verder of een beetje sneller en ben ik heel nerderig naast de afstand en tijd ook mijn tempo en snelheid aan het berekenen.

Dit wil ik onthouden van januari

Januari was een van de somberste maanden sinds de weermetingen, met heel veel regen, mist en heel weinig zon.

Dat vraagt om troosteten: lekker versgemaakte uiensoep van Joost met gegratineerd stokbrood.

En ieder momentje dat de zon even te zien was, dook ik er boven op. Wat een mooie zonsondergang!

Monki/Kleine Sammy komt met me mee de dijk over.

Toetsweek. Hard aan het leren. Maar met resultaat: even opscheppen hoor, maar mijn Isa had zomaar het allerhoogste wiskundecijfer van heel 5 Havo en het allerhoogste economiecijfer uit haar klas.


Lotte is ook goed bezig, die heeft haar eigen leerlocatie opgezocht. Slim!

Hai!

Ik moest een dagje werken in Rotterdam en combineerde dat met een snel kijkje in de Markthal. Ik had al zoveel foto's gezien van het prachtige plafond. Dat vond ik dan ook meteen het mooiste daar. De hal was verder niet echt levendig, bijna een beetje uitgestorven. Weliswaar best een paar leuke tentjes, maar volgens mij hartstikke duur.

In Rotterdam was er bloesem.L…

Klik om verder te bladeren in mijn blog

Show more