Skip to main content

Bleekneusjes van de Karavaan


Bleekneusjes, zo werden ze genoemd, kinderen -vaak uit de grote stad- die ziek of ondervoed waren. Ze werden een aantal weken naar een 'hersteloord' gestuurd. Mijn eigen vader is wel eens naar een bleekneusjeskamp geweest om aan te sterken omdat hij ondervoed was. Dat is goed gelukt ;).

De Karavaan bracht een voorstelling, in de duinen van Bergen aan Zee, over deze bleekneusjes en ik kocht tickets voor vriendinnen en mezelf. 

"Ze hadden me helemaal niets gezegd en mijn koffer stond al klaar. Ik kreeg een briefje om en moest met een vreemde mevrouw mee. Met de trein. Overstappen op een groot station in een trein met nog meer kinderen. 
Ik was nog nooit zo ver van huis geweest.
Herinneringen van oud-bleekneusjes, kinderverzorgsters, vluchtelingen en Adriaan van Dis vormen de basis voor Bleekneusjes. "

-Van bleekneusjes.nl-
Eerst werd ons een driegangendiner voorgeschoteld in Huize Glory. Hoewel ik regelmatig in Bergen aan Zee kom en het Koloniehuis wel ken, had ik dit nog nooit gezien. Een prachtig pand, aan de rand van de duinen en in het bos. In 1916 werd deze villa gebouwd voor een enorm rijke man uit Baarn. Ondanks de Eerste Wereldoorlog werd het opgeleverd met marmer, prachtige tegeltableaus en mozaïk.
De rijke August kon niet lang genieten van zijn zomerverblijf, na anderhalf jaar overleed hij en verkochten de nabestaanden het aan het BIO-vakantieoord.


Op verschillende plekken in de duinen werden we meegenomen in het leven van de bleekneusjes. Echt vakantie was het niet. Een streng regime vol tucht en regelmaat. Gortepap, buitenspelen, zonlicht pakken, ontvlooid worden en strenge slaapzalen. 6 weken lang moesten ze blijven, kinderen van 4-14 jaar. Moet je je voorstellen. Ik krijg al een brok in mijn keel als mijn kinderen een weekje weg zijn.


Op bankjes in het zand, uitzicht op zee met een bui in de verte. De duinen als speeltoneel. Bijzonder was het. Een beetje alsof we terug waren in een oude tijd.Een aanrader is het. De voorstellingen in juni waren allemaal uitverkocht, maar volgens mij spelen ze elders nog in juli en augustus: http://bleekneusjes.nl/kaartverkoop.

Comments

Dit vinden anderen leuk nu

Donkere wolken en een eiland in het IJ

Na het eten, na de koffie. Joost en ik kijken elkaar aan, 'nog een stukje lopen samen?'
We rijden een stukje verderop langs de dijk en zetten de auto bij de camping neer. Als we de dijk overlopen zien we enorme donkere wolken onze kant op komen. Een machtig mooi gezicht.


We lopen een rondje, langs een zielig konijn met een enorme tumor op zijn borst, dat stilletjes in het gras zit. Langs wuivend riet en opvliegende spreeuwen. Hier en daar een spetter, en als we bijna weer terug zijn, barst de bui los. Dikke druppels kletteren op ons hoofd. We hebben de wind in de rug en laten ons maar natregenen.


Op weg naar huis zien we de zon weer tevoorschijn komen. En thuis wacht een verrassing.


We drogen ons snel af en trekken droge kleren aan. Ik zet een kopje thee. En verder kijk ik alleen naar het prachtige licht. Niets meer nodig verder.
Andere avond, zelfde mooie Hollandse luchten.


Ook weer een wandelingetje op de dijk, met prachtige wolken.En dan de volgende morgen beginnen met ko…

Summer Breek in Etersheim 2017

Op het laagste punt van Nederland, bij de molen - 'mijn' molen - speelt de derde editie van Summer Breek. Een soort Oerol in de polder. De Parade, maar dan rustig en niet zo commercieel. Obscure bandjes (voor mij dan, ik ben geen echte muziekkenner), theater, gekke dingen. 
Een echte festivalganger ben ik niet, ik kan niet goed tegen grote mensenmassa's, maar dit festival is een pareltje in de modder. En dit jaar was het prachtig weer! Vrijdagavond gingen we met zijn drietjes, op de fiets.

Even lekker wat eten (en meteen de kas spekken, want hartstikke duur, maar ja, veel subsidie krijgen ze niet en zo halen ze toch wat geld binnen).


Het was rustig, zeker in het begin van de avond. Ik gun Summer Breek meer publiek, al was de sfeer ook nu ontzettend goed. Eén groot vakantiegevoel.
De zwaaiende handjes achter de gevaarlijke sloot.

Een rij van figuren met zweefhoofd gemaakt van in plastic verpakt huisvuil.


Strike a pose.


Ik vond het heerlijk. Het zonnetje, overal rond struin…

Daily life in week 29: een beetje vakantie in iedere dag

Terug uit Slovenië en weer thuis bij mijn eigen gekke lieve mensen. Spelletje doen in de tuin, kijken naar de ondergaande zon, beetje onkruid trekken en alle bloemetjes vriendelijk toespreken. Het zijn de fijne dingen in het leven.

Zomer in Nederland. Laatste 'echte' werkweek, maar het voelt al als vakantie. Een paar uurtjes eerder stoppen en met zijn vieren nog even op pad. Ik had gelezen over het stadsstrand bij Zaandam en was benieuwd. Helaas bleek het gesloten te zijn, maar we lieten ons niet ontmoedigen en reden door naar Wormerveer, waar je ook zo heerlijk aan het water kunt zitten. Drankje, bitterballetje, lekker bijkletsen met zijn viertjes en ons verheugen op binnenkort: de roadtrip door Californië!Na het werk lekker in de tuin kroelen met Rocky die nogal opdringerig kan zijn.

Avondwandeling door het dorp, waar er een filmset is opgebouwd. Ik heb nog niet kunnen achterhalen welke film er werd gedraaid, maar ik snap ze. Het is een bijzonder mooie locatie.


Dag zon, be…