Skip to main content

Bleekneusjes van de Karavaan


Bleekneusjes, zo werden ze genoemd, kinderen -vaak uit de grote stad- die ziek of ondervoed waren. Ze werden een aantal weken naar een 'hersteloord' gestuurd. Mijn eigen vader is wel eens naar een bleekneusjeskamp geweest om aan te sterken omdat hij ondervoed was. Dat is goed gelukt ;).

De Karavaan bracht een voorstelling, in de duinen van Bergen aan Zee, over deze bleekneusjes en ik kocht tickets voor vriendinnen en mezelf. 

"Ze hadden me helemaal niets gezegd en mijn koffer stond al klaar. Ik kreeg een briefje om en moest met een vreemde mevrouw mee. Met de trein. Overstappen op een groot station in een trein met nog meer kinderen. 
Ik was nog nooit zo ver van huis geweest.
Herinneringen van oud-bleekneusjes, kinderverzorgsters, vluchtelingen en Adriaan van Dis vormen de basis voor Bleekneusjes. "

-Van bleekneusjes.nl-
Eerst werd ons een driegangendiner voorgeschoteld in Huize Glory. Hoewel ik regelmatig in Bergen aan Zee kom en het Koloniehuis wel ken, had ik dit nog nooit gezien. Een prachtig pand, aan de rand van de duinen en in het bos. In 1916 werd deze villa gebouwd voor een enorm rijke man uit Baarn. Ondanks de Eerste Wereldoorlog werd het opgeleverd met marmer, prachtige tegeltableaus en mozaïk.
De rijke August kon niet lang genieten van zijn zomerverblijf, na anderhalf jaar overleed hij en verkochten de nabestaanden het aan het BIO-vakantieoord.


Op verschillende plekken in de duinen werden we meegenomen in het leven van de bleekneusjes. Echt vakantie was het niet. Een streng regime vol tucht en regelmaat. Gortepap, buitenspelen, zonlicht pakken, ontvlooid worden en strenge slaapzalen. 6 weken lang moesten ze blijven, kinderen van 4-14 jaar. Moet je je voorstellen. Ik krijg al een brok in mijn keel als mijn kinderen een weekje weg zijn.


Op bankjes in het zand, uitzicht op zee met een bui in de verte. De duinen als speeltoneel. Bijzonder was het. Een beetje alsof we terug waren in een oude tijd.Een aanrader is het. De voorstellingen in juni waren allemaal uitverkocht, maar volgens mij spelen ze elders nog in juli en augustus: http://bleekneusjes.nl/kaartverkoop.

Comments

Dit vinden anderen leuk nu

Een beetje van jou en een beetje van mij

Auto's, veel heb ik er niet mee. Ik ben blij dat ik er een heb, die het doet, die zuinig is en die me brengt van A naar B. Maar als je samen met Joost bent, ontkom je niet aan auto's en in de loop der jaren ben ik ze meer gaan waarderen, zeker de Amerikaanse klassiekers. 
Ik neig naar vooroordelen over Amerikaanse autoliefhebbers - dikke buiken, tatoeages, biertje in de hand, beetje a-sociaal - en dat vind ik stom van mezelf. Liever kijk ik met een open blik de wereld in en zie ik vooral de mooie en leuke dingen. De prachtige belijningen, de mooie details. Echt, sommige klassiekers zijn echt kunstwerken. Afgelopen zondag ging ik met Joost mee naar wel twee autodingen.

Even opladen vooraf ;).
De eerste was een auto tourrit in de buurt. We deden niet mee, maar gingen wel even kijken naar al het moois.

Prachtig toch!
Later op de dag gingen we via de dijk en de mooie natuur naar een meeting van Amerikanen.
Stoppen voor dingen die ik ook mooi vind.


Er was veel leuks te zien.En om…

Week 22: Zomer in Holland

Terug uit Spanje is het in Nederland zeker zo zomers. Wat een feestje is het leven dan. In de zomer voelt het alsof de dagen allemaal vakantie zijn, ook al moest ik gewoon weer werken.

Fijne dingen uit deze week: een heerlijke salade, weer zin in veel groen na alle tapasachtigheden.


Een stralende lupine.

Kijken bij springles van Isa en Fleur.
Waar het veulentje heel graag ook mee wil doen. Hij stond te trappelen van ongeduld.
Genieten van de papavers.


En ein-de-lijk durfde ik dan te zwemmen. Wat was het lekker!Weet je nog mijn hele verhalen over de Springsnow? Wat blijkt? Hier in de buurt zijn zo'n beetje alle bomen iepen en de twee grote bomen aan ons hek laten heel wat zaadjes los. Springsnow in onze eigen tuin. En in ons huis, want die blaadjes dwarrelen vrolijk naar binnen.


Doorkijkje.


Nieuwe hobby: strandjutten. Is Joost mee begonnen toen ik in Spanje was. Hij heeft een mooi dioramakastje gemaakt en nu gaan we vaak 's avonds nog even een rondje doen om mooie spulletjes …

Random Weekendness

Wat random plaatjes van het afgelopen weekend. De zomer is in Nederland hoor. De langste dagen en kortste nachten. Alsof je dubbel zoveel tijd hebt, met de hele avond nog om lekker buiten te zijn. 

Snackje tussendoor. Dol op kleur. Zo'n regenboogbordje maakt me blij. (en is nog best gezond ook, al vind ik het vooral lekker)

Goede-moeder-punten +1. Ik naaide een knoopsgatdraadje (hoe heet zoiets) aan de jumpsuit van Isa. Tadaaaa.


Vuurtje stoken in de tuin en lekker kletsen samen. Het leven is mooi.

Zwanen op bezoek op ons strandje.

Klustijd! Ik schilderde het muurtje. Netjes weer!Uitzicht vanaf de bank. Mooi om te volgen hoe de zon steeds verder naar rechts ondergaat. Deze dagen achter de bomen, maar in de winter is het een heel stuk naar links en zie je de zon echt in de horizon wegzakken.

Pizza oven aan voor gegrilde kip met vrienden.


Net een filmset.

Hoera! Het gips mocht eraf! Blije Lot met een gek wit dun armpje!


Weer het hardlopen opbouwen. Had/heb een irritant soort blessu…