Skip to main content

Bleekneusjes van de Karavaan


Bleekneusjes, zo werden ze genoemd, kinderen -vaak uit de grote stad- die ziek of ondervoed waren. Ze werden een aantal weken naar een 'hersteloord' gestuurd. Mijn eigen vader is wel eens naar een bleekneusjeskamp geweest om aan te sterken omdat hij ondervoed was. Dat is goed gelukt ;).

De Karavaan bracht een voorstelling, in de duinen van Bergen aan Zee, over deze bleekneusjes en ik kocht tickets voor vriendinnen en mezelf. 

"Ze hadden me helemaal niets gezegd en mijn koffer stond al klaar. Ik kreeg een briefje om en moest met een vreemde mevrouw mee. Met de trein. Overstappen op een groot station in een trein met nog meer kinderen. 
Ik was nog nooit zo ver van huis geweest.
Herinneringen van oud-bleekneusjes, kinderverzorgsters, vluchtelingen en Adriaan van Dis vormen de basis voor Bleekneusjes. "

-Van bleekneusjes.nl-
Eerst werd ons een driegangendiner voorgeschoteld in Huize Glory. Hoewel ik regelmatig in Bergen aan Zee kom en het Koloniehuis wel ken, had ik dit nog nooit gezien. Een prachtig pand, aan de rand van de duinen en in het bos. In 1916 werd deze villa gebouwd voor een enorm rijke man uit Baarn. Ondanks de Eerste Wereldoorlog werd het opgeleverd met marmer, prachtige tegeltableaus en mozaïk.
De rijke August kon niet lang genieten van zijn zomerverblijf, na anderhalf jaar overleed hij en verkochten de nabestaanden het aan het BIO-vakantieoord.


Op verschillende plekken in de duinen werden we meegenomen in het leven van de bleekneusjes. Echt vakantie was het niet. Een streng regime vol tucht en regelmaat. Gortepap, buitenspelen, zonlicht pakken, ontvlooid worden en strenge slaapzalen. 6 weken lang moesten ze blijven, kinderen van 4-14 jaar. Moet je je voorstellen. Ik krijg al een brok in mijn keel als mijn kinderen een weekje weg zijn.


Op bankjes in het zand, uitzicht op zee met een bui in de verte. De duinen als speeltoneel. Bijzonder was het. Een beetje alsof we terug waren in een oude tijd.Een aanrader is het. De voorstellingen in juni waren allemaal uitverkocht, maar volgens mij spelen ze elders nog in juli en augustus: http://bleekneusjes.nl/kaartverkoop.

Comments

Popular posts from this blog

Donkere wolken en een eiland in het IJ

Na het eten, na de koffie. Joost en ik kijken elkaar aan, 'nog een stukje lopen samen?'
We rijden een stukje verderop langs de dijk en zetten de auto bij de camping neer. Als we de dijk overlopen zien we enorme donkere wolken onze kant op komen. Een machtig mooi gezicht.


We lopen een rondje, langs een zielig konijn met een enorme tumor op zijn borst, dat stilletjes in het gras zit. Langs wuivend riet en opvliegende spreeuwen. Hier en daar een spetter, en als we bijna weer terug zijn, barst de bui los. Dikke druppels kletteren op ons hoofd. We hebben de wind in de rug en laten ons maar natregenen.


Op weg naar huis zien we de zon weer tevoorschijn komen. En thuis wacht een verrassing.


We drogen ons snel af en trekken droge kleren aan. Ik zet een kopje thee. En verder kijk ik alleen naar het prachtige licht. Niets meer nodig verder.
Andere avond, zelfde mooie Hollandse luchten.


Ook weer een wandelingetje op de dijk, met prachtige wolken.En dan de volgende morgen beginnen met ko…

April doet wat ie wil. En mei ook

Dit zijn Joost en Lotte.  Joost spaart auto's. Net als vroeger. Alleen zijn ze nu groter. Lotte vindt het wel grappig. Ik ook. Vooral deze leuke nieuwe. Mijn lievelings op het moment!

We gingen er een stukje mee touren.Naar de molen, waar muziek was. Met weinig bezoekers, want het was KOUD!

Gelukkig had ik mijn eigenwijsheid laten varen en mijn echte winterjas weer van zolder gehaald. Mijn tussenjas (die eigenlijk de afgelopen weken ook niet voldeed) trok het echt niet meer, die koude wind.

Gelukkig konden we er wel om lachen. Hoe kan dat ook anders, in zo'n grappig autootje.

Herfstvakantiedingen doen: Bowlen met het gezin + aanhang. Gezellig avond, vooral het laatste potje, want toen won ik ;).


Wandelingetje.


En toen was het opeens warm. Gek genoeg maar op een paar plekjes in onze tuin. Hier achter de caravan op de camping zelfs zo warm dat ik binnen no time al mijn kleren uit had gedaan en in mijn ondergoed in de zon zat te lezen. Zo lekker!

Lotte voegde zich bij me. Ze ha…

Week 16: dingen uit deze tijd

Wat maakt het dagelijkse leven fijn deze dagen? In de opmars naar het 'echte' warme voorjaar word ik blij van veel dingen. Niet alleen de belofte van de komende warmere maanden, maar juist ook dit grillige aprilweer heeft zijn charme. Groeiseizoen.
Nieuwe plannen. Joost recyclete een oud bad tot hot tub to be. Kwestie van straks een vuurtje onder stoken en dan in bad uitzicht op de ondergaande zon. Hoe cool is dat nu weer?

De zon is alweer zo vroeg op dat ik 'm niet meer op zie komen. Al voor half 7 en dan lig ik nog in mijn bedje. Maar ik begin de dagen wel bijna altijd aan het IJsselmeer. Als ik de dijk opklim, de ganzen nu met hun ganzenkuikens, zie wegvluchten, de wolken boven het water zie hangen, dan weet ik dat het goed is.De liefste kat van de wereld deze knorrie, eh, Rocky. Hij snurkt zo hard en kan zo goed luieren. 

Zo'n fijn stukje vind ik dit. De lage polder met de molen. Als kind speelde ik hier af en toe bij kennissen van de ouders van een vriendin, die…

Klik om verder te bladeren in mijn blog

Show more