Skip to main content

Waarom ik van wandelen hou


Ik ben dol op wandelen, omdat

 • Wandelen is zo'n fijne en makkelijke manier om buiten te bewegen. Je hoeft er geen speciale renkleren voor aan te doen, het hoeft niet perfect weer te zijn -ieder weer is goed wandelweer-. Als ik me een beetje gaar voel, dan ga ik naar buiten en vaak al na een minuut of 10 wandelen, voel ik me een heel stuk opgeknapt.
 • Met wandelen ga je langzaam genoeg om mooie dingen te zien. Als ik hardloop kost dat een stuk meer energie en heb ik minder aandacht voor de mooie dingen om me heen. Als ik wandel ontdek ik vaak iets heel nieuws wat ik eerder nog niet zag. Een mooie boom, een grappig huis, een gekke etalage, dat soort dingen.


 • Wandelen geeft vrijheid. Het gevoel van lekker rond te struinen en overal te kunnen komen waar je wil. Dat is zo ontzettend fijn. • Wandelen maakt me bewuster van de seizoenen en de natuur. Ieder seizoen andere vogels, bloemen, planten.
 • Wandelen is voor mij sinds begin dit jaar ook een hele fijne manier om Spaans te leren. Een paar keer per week zet ik mijn oortjes op en ga een stuk lopen terwijl ik luister naar Spaanse podcasts. Ik weet niet precies hoe het werkt, maar door de beweging en de ontspannen aandacht, blijft alles wat ik hoor veel beter hangen. Het versterkt elkaar: ik vind wandelen leuker omdat ik nieuwe dingen leer tegelijkertijd en ik vind het leren leuk omdat ik dat fijn buiten kan doen en tegelijk kan ontspannen.


 • Wandelen geeft altijd een goed gevoel. Hardlopen geeft ook een kick, maar is veel 'ongeduriger'. Ik heb met hardlopen regelmatig periodes dat het veel minder lekker gaat, en als ik minder loop, gaat mijn conditie ook direct achteruit. De Runners High die je van lopen krijgt, is met wandelen weliswaar een heel stuk minder, maar wandelen is veel laagdrempeliger. 


 • Wandelen geeft ruimte in je hoofd, het is bijna een soort van meditatie. De continue beweging, ene voet voor de andere, brengt rust. 
 • Wandelen vergroot mijn horizon. Ik zie zoveel moois als ik op pad ga. Het licht door de zuring. Een nieuwe ontdekking bij het fort, waar ik nog niet eerder was geweest. Allemaal dingen vlak bij, maar die ik niet zou zien of ontdekken als ik niet zou wandelen. • Wandelen is fijne tijd samen. Vaak gaan Joost en ik samen een stukje struinen. Lekker bijkletsen, beetje avonturieren. Gewoon lekker bezig zijn. • Wandelen kan ver (het lijkt me geweldig om eens stukken lange afstandspad te doen), maar kan ook eenvoudig dichtbij. Een kwartiertje wandelen in de tuin, een rondje langs al het nieuwe groen en over het weiland. En iedere keer weer wat nieuws zien.
 • Wandelen zet je zintuigen scherp. Ik vind het leuk om tijdens het wandelen bewust te kijken, luisteren en ruiken. Nu is de lucht vol van zoetige bloesems. En voelen, ook leuk. Hoe de stenen onder je voeten zijn, of schelpjes, of asfalt. Ik raak vaak van alles aan onderweg, vast een tic van mij, maar het is zo leuk om te voelen hoe boomschors voelt, hoe glad metaal is, hoe gras voelt in je hand als je sprieten afritst. Ik raak onderweg van alles aan. 
 • Wandelen is gezond. Van wandelen krijg je volgens mij bijna nooit een blessure - op wat blaren na misschien-, het geeft me gezonde trek, en ondanks al het eten (en ik eet echt best veel) heb ik in mijn leven nog nooit maar iets hoeven te diĆ«ten. Ik heb waarschijnlijk mazzel met mijn bouw, maar ik geloof dat het mede komt door zo'n actieve levensstijl.


Zeker nu het weer zo lang licht is, kan ik het iedereen aanraden. Laat die tv gewoon eens uit en stap je voordeur uit om te kijken wat voor moois er op je pad ligt.


Comments

Sil said…
Jaa, hier ook een vervend wandelaar! :-) Heerlijk!!

Popular posts from this blog

Donkere wolken en een eiland in het IJ

Na het eten, na de koffie. Joost en ik kijken elkaar aan, 'nog een stukje lopen samen?'
We rijden een stukje verderop langs de dijk en zetten de auto bij de camping neer. Als we de dijk overlopen zien we enorme donkere wolken onze kant op komen. Een machtig mooi gezicht.


We lopen een rondje, langs een zielig konijn met een enorme tumor op zijn borst, dat stilletjes in het gras zit. Langs wuivend riet en opvliegende spreeuwen. Hier en daar een spetter, en als we bijna weer terug zijn, barst de bui los. Dikke druppels kletteren op ons hoofd. We hebben de wind in de rug en laten ons maar natregenen.


Op weg naar huis zien we de zon weer tevoorschijn komen. En thuis wacht een verrassing.


We drogen ons snel af en trekken droge kleren aan. Ik zet een kopje thee. En verder kijk ik alleen naar het prachtige licht. Niets meer nodig verder.
Andere avond, zelfde mooie Hollandse luchten.


Ook weer een wandelingetje op de dijk, met prachtige wolken.En dan de volgende morgen beginnen met ko…

April doet wat ie wil. En mei ook

Dit zijn Joost en Lotte.  Joost spaart auto's. Net als vroeger. Alleen zijn ze nu groter. Lotte vindt het wel grappig. Ik ook. Vooral deze leuke nieuwe. Mijn lievelings op het moment!

We gingen er een stukje mee touren.Naar de molen, waar muziek was. Met weinig bezoekers, want het was KOUD!

Gelukkig had ik mijn eigenwijsheid laten varen en mijn echte winterjas weer van zolder gehaald. Mijn tussenjas (die eigenlijk de afgelopen weken ook niet voldeed) trok het echt niet meer, die koude wind.

Gelukkig konden we er wel om lachen. Hoe kan dat ook anders, in zo'n grappig autootje.

Herfstvakantiedingen doen: Bowlen met het gezin + aanhang. Gezellig avond, vooral het laatste potje, want toen won ik ;).


Wandelingetje.


En toen was het opeens warm. Gek genoeg maar op een paar plekjes in onze tuin. Hier achter de caravan op de camping zelfs zo warm dat ik binnen no time al mijn kleren uit had gedaan en in mijn ondergoed in de zon zat te lezen. Zo lekker!

Lotte voegde zich bij me. Ze ha…

Week 16: dingen uit deze tijd

Wat maakt het dagelijkse leven fijn deze dagen? In de opmars naar het 'echte' warme voorjaar word ik blij van veel dingen. Niet alleen de belofte van de komende warmere maanden, maar juist ook dit grillige aprilweer heeft zijn charme. Groeiseizoen.
Nieuwe plannen. Joost recyclete een oud bad tot hot tub to be. Kwestie van straks een vuurtje onder stoken en dan in bad uitzicht op de ondergaande zon. Hoe cool is dat nu weer?

De zon is alweer zo vroeg op dat ik 'm niet meer op zie komen. Al voor half 7 en dan lig ik nog in mijn bedje. Maar ik begin de dagen wel bijna altijd aan het IJsselmeer. Als ik de dijk opklim, de ganzen nu met hun ganzenkuikens, zie wegvluchten, de wolken boven het water zie hangen, dan weet ik dat het goed is.De liefste kat van de wereld deze knorrie, eh, Rocky. Hij snurkt zo hard en kan zo goed luieren. 

Zo'n fijn stukje vind ik dit. De lage polder met de molen. Als kind speelde ik hier af en toe bij kennissen van de ouders van een vriendin, die…

Klik om verder te bladeren in mijn blog

Show more