Skip to main content

Project tuin


Vorig jaar pakten we de voortuin aan en daar zijn we zo blij mee. In de bijna tien jaar waarin we hier nu wonen hebben we alles in de tuin een beetje ad hoc gedaan, hier en daar bomen en planten en struiken geplant die we ergens kregen, een beetje verplanten, wat mooie plantjes erin. Maar zonder systeem en achtergrond en we merkten dat het bijna niet bij te houden was. De voortuin was donker en uit zijn krachten gegroeid en zat vol onkruid. Door te werken met grote grasvlakken met daarin plantvakken waar de planten wel weelderig mogen groeien is het beter te onderhouden. De combinatie van grassen en vaste planten met bloemen die het hele seizoen bloeien vind ik mooi.
En al het eerste jaar was het nog mooier dan ik had gedacht. Kun je nagaan hoe dat wordt als het volgroeid is!


Daarom wilde we ditzelfde idee doorvoeren in het 'mooie' stuk achtertuin. Onze achtertuin is deels 'het wilde bos', deels 'camping' en deels 'weide', maar het eerste stuk achter het huis is tuin met bloemen en planten. Ik hield het aardig bij, maar vanaf de sloot, zo'n 5 meter de tuin in was het niet te overzien. Ieder jaar trok ik er opnieuw de wortels van brandnetels, fluitekruid, zevenblad etc uit, en het eerste stukje van de border had ik wel een beetje onder controle, maar de mooie plantjes die we probeerden werden verstikt. Dit vroeg om omvangrijker maatregels en zo gezegd zo gedaan. In het najaar snoeiden en verplantten we alle mooie planten en struiken in een tijdelijk plantvak en dit voorjaar ging alles op de schop. Onkruid eruit, goede nieuwe aarde erin, alles egaliseren, goede oude planten weer herplanten, nieuwe plantvakken aanleggen en gras zaaien.


Afgelopen weekend kwam het leuke werk: planten!
Ik had er een hele studie van gemaakt, soorten gras in verschillende hoogtes, planten die het voor goed deden en die ik mooi vond, aangevuld met meer planten voor extra variatie. Ik had een excelsheet gemaakt en indelingen per plantvak, want ik wilde ze niet allemaal hetzelfde, maar wel met eenzelfde sfeer en planten die in meerdere vakken terugkwamen. Verschillende hoogtes, bladvormen, bloeitijden etc. Ik had me er helemaal in verdiept en uiteindelijk een boodschappenlijst vol planten. Daarmee gingen we naar de kweker, die veel had, maar niet alles en in plaats daarvan wel een flinke partij met vaste planten die hij niet meer kwijt kon en die een beetje opgefrist moesten worden (oud blad verwijderen enzo) die we voor een prikkie mochten hebben.

Mijn schema dus weer omgegooid en alles uitgezet in de plantvakken.Op zondag gingen we aan de slag. Met de hulp van vrienden zetten we meer dan 700 plantjes in de grond.  En ik ben zo benieuwd hoe het er over een maand ofzo uitziet. Of alles aan zal slaan, het waait best hard altijd bij ons namelijk. Nu is het een kwestie van afwachten, besproeien en liefde geven!
Comments

Dit vinden anderen leuk nu

Week 22: Zomer in Holland

Terug uit Spanje is het in Nederland zeker zo zomers. Wat een feestje is het leven dan. In de zomer voelt het alsof de dagen allemaal vakantie zijn, ook al moest ik gewoon weer werken.

Fijne dingen uit deze week: een heerlijke salade, weer zin in veel groen na alle tapasachtigheden.


Een stralende lupine.

Kijken bij springles van Isa en Fleur.
Waar het veulentje heel graag ook mee wil doen. Hij stond te trappelen van ongeduld.
Genieten van de papavers.


En ein-de-lijk durfde ik dan te zwemmen. Wat was het lekker!Weet je nog mijn hele verhalen over de Springsnow? Wat blijkt? Hier in de buurt zijn zo'n beetje alle bomen iepen en de twee grote bomen aan ons hek laten heel wat zaadjes los. Springsnow in onze eigen tuin. En in ons huis, want die blaadjes dwarrelen vrolijk naar binnen.


Doorkijkje.


Nieuwe hobby: strandjutten. Is Joost mee begonnen toen ik in Spanje was. Hij heeft een mooi dioramakastje gemaakt en nu gaan we vaak 's avonds nog even een rondje doen om mooie spulletjes …

Random Weekendness

Wat random plaatjes van het afgelopen weekend. De zomer is in Nederland hoor. De langste dagen en kortste nachten. Alsof je dubbel zoveel tijd hebt, met de hele avond nog om lekker buiten te zijn. 

Snackje tussendoor. Dol op kleur. Zo'n regenboogbordje maakt me blij. (en is nog best gezond ook, al vind ik het vooral lekker)

Goede-moeder-punten +1. Ik naaide een knoopsgatdraadje (hoe heet zoiets) aan de jumpsuit van Isa. Tadaaaa.


Vuurtje stoken in de tuin en lekker kletsen samen. Het leven is mooi.

Zwanen op bezoek op ons strandje.

Klustijd! Ik schilderde het muurtje. Netjes weer!Uitzicht vanaf de bank. Mooi om te volgen hoe de zon steeds verder naar rechts ondergaat. Deze dagen achter de bomen, maar in de winter is het een heel stuk naar links en zie je de zon echt in de horizon wegzakken.

Pizza oven aan voor gegrilde kip met vrienden.


Net een filmset.

Hoera! Het gips mocht eraf! Blije Lot met een gek wit dun armpje!


Weer het hardlopen opbouwen. Had/heb een irritant soort blessu…

Week 23: Loungen en op kamers

Hard werken in de tuin moet natuurlijk ook afgewisseld worden met chillen en relaxen. Joost timmerde met een vriend een geweldige loungebank, die ik met oude kussens omtoverde in een zalige plek.

Heel veel tijd om erop te zitten heb ik niet. Heb ik ook de rust meestal niet voor, ik ben liever lekker bezig. Met dit onkruid in het gras bijvoorbeeld. Iedere dag steek ik er wel een paar honderd uit. Zo krijgt hopelijk het omringende gras de kans om beter uit te groeien.


Iedere dag een paar keer een rondje om te genieten van alle moois. Juni is wel de perfecte maand voor de tuin zeg!

Ik lees een prachtig boek uit.
En dan. Op kamers.... Niet een van de kinderen, wel de haan, die al om 5 uur zo hard begint te kukelen dat we er allemaal wakker van worden. We hebben een hok gekregen, dat we bij de caravan neerzetten. Iedere avond til ik voor ik ga slapen de haan uit zijn eigen hok en breng hem naar zijn kamer, met een of twee hennetjes, anders is hij ook maar zo alleen. Kunnen ze daar mooi he…