Skip to main content

Project tuin


Vorig jaar pakten we de voortuin aan en daar zijn we zo blij mee. In de bijna tien jaar waarin we hier nu wonen hebben we alles in de tuin een beetje ad hoc gedaan, hier en daar bomen en planten en struiken geplant die we ergens kregen, een beetje verplanten, wat mooie plantjes erin. Maar zonder systeem en achtergrond en we merkten dat het bijna niet bij te houden was. De voortuin was donker en uit zijn krachten gegroeid en zat vol onkruid. Door te werken met grote grasvlakken met daarin plantvakken waar de planten wel weelderig mogen groeien is het beter te onderhouden. De combinatie van grassen en vaste planten met bloemen die het hele seizoen bloeien vind ik mooi.
En al het eerste jaar was het nog mooier dan ik had gedacht. Kun je nagaan hoe dat wordt als het volgroeid is!


Daarom wilde we ditzelfde idee doorvoeren in het 'mooie' stuk achtertuin. Onze achtertuin is deels 'het wilde bos', deels 'camping' en deels 'weide', maar het eerste stuk achter het huis is tuin met bloemen en planten. Ik hield het aardig bij, maar vanaf de sloot, zo'n 5 meter de tuin in was het niet te overzien. Ieder jaar trok ik er opnieuw de wortels van brandnetels, fluitekruid, zevenblad etc uit, en het eerste stukje van de border had ik wel een beetje onder controle, maar de mooie plantjes die we probeerden werden verstikt. Dit vroeg om omvangrijker maatregels en zo gezegd zo gedaan. In het najaar snoeiden en verplantten we alle mooie planten en struiken in een tijdelijk plantvak en dit voorjaar ging alles op de schop. Onkruid eruit, goede nieuwe aarde erin, alles egaliseren, goede oude planten weer herplanten, nieuwe plantvakken aanleggen en gras zaaien.


Afgelopen weekend kwam het leuke werk: planten!
Ik had er een hele studie van gemaakt, soorten gras in verschillende hoogtes, planten die het voor goed deden en die ik mooi vond, aangevuld met meer planten voor extra variatie. Ik had een excelsheet gemaakt en indelingen per plantvak, want ik wilde ze niet allemaal hetzelfde, maar wel met eenzelfde sfeer en planten die in meerdere vakken terugkwamen. Verschillende hoogtes, bladvormen, bloeitijden etc. Ik had me er helemaal in verdiept en uiteindelijk een boodschappenlijst vol planten. Daarmee gingen we naar de kweker, die veel had, maar niet alles en in plaats daarvan wel een flinke partij met vaste planten die hij niet meer kwijt kon en die een beetje opgefrist moesten worden (oud blad verwijderen enzo) die we voor een prikkie mochten hebben.

Mijn schema dus weer omgegooid en alles uitgezet in de plantvakken.Op zondag gingen we aan de slag. Met de hulp van vrienden zetten we meer dan 700 plantjes in de grond.  En ik ben zo benieuwd hoe het er over een maand ofzo uitziet. Of alles aan zal slaan, het waait best hard altijd bij ons namelijk. Nu is het een kwestie van afwachten, besproeien en liefde geven!
Comments

Popular posts from this blog

Donkere wolken en een eiland in het IJ

Na het eten, na de koffie. Joost en ik kijken elkaar aan, 'nog een stukje lopen samen?'
We rijden een stukje verderop langs de dijk en zetten de auto bij de camping neer. Als we de dijk overlopen zien we enorme donkere wolken onze kant op komen. Een machtig mooi gezicht.


We lopen een rondje, langs een zielig konijn met een enorme tumor op zijn borst, dat stilletjes in het gras zit. Langs wuivend riet en opvliegende spreeuwen. Hier en daar een spetter, en als we bijna weer terug zijn, barst de bui los. Dikke druppels kletteren op ons hoofd. We hebben de wind in de rug en laten ons maar natregenen.


Op weg naar huis zien we de zon weer tevoorschijn komen. En thuis wacht een verrassing.


We drogen ons snel af en trekken droge kleren aan. Ik zet een kopje thee. En verder kijk ik alleen naar het prachtige licht. Niets meer nodig verder.
Andere avond, zelfde mooie Hollandse luchten.


Ook weer een wandelingetje op de dijk, met prachtige wolken.En dan de volgende morgen beginnen met ko…

April doet wat ie wil. En mei ook

Dit zijn Joost en Lotte.  Joost spaart auto's. Net als vroeger. Alleen zijn ze nu groter. Lotte vindt het wel grappig. Ik ook. Vooral deze leuke nieuwe. Mijn lievelings op het moment!

We gingen er een stukje mee touren.Naar de molen, waar muziek was. Met weinig bezoekers, want het was KOUD!

Gelukkig had ik mijn eigenwijsheid laten varen en mijn echte winterjas weer van zolder gehaald. Mijn tussenjas (die eigenlijk de afgelopen weken ook niet voldeed) trok het echt niet meer, die koude wind.

Gelukkig konden we er wel om lachen. Hoe kan dat ook anders, in zo'n grappig autootje.

Herfstvakantiedingen doen: Bowlen met het gezin + aanhang. Gezellig avond, vooral het laatste potje, want toen won ik ;).


Wandelingetje.


En toen was het opeens warm. Gek genoeg maar op een paar plekjes in onze tuin. Hier achter de caravan op de camping zelfs zo warm dat ik binnen no time al mijn kleren uit had gedaan en in mijn ondergoed in de zon zat te lezen. Zo lekker!

Lotte voegde zich bij me. Ze ha…

Week 16: dingen uit deze tijd

Wat maakt het dagelijkse leven fijn deze dagen? In de opmars naar het 'echte' warme voorjaar word ik blij van veel dingen. Niet alleen de belofte van de komende warmere maanden, maar juist ook dit grillige aprilweer heeft zijn charme. Groeiseizoen.
Nieuwe plannen. Joost recyclete een oud bad tot hot tub to be. Kwestie van straks een vuurtje onder stoken en dan in bad uitzicht op de ondergaande zon. Hoe cool is dat nu weer?

De zon is alweer zo vroeg op dat ik 'm niet meer op zie komen. Al voor half 7 en dan lig ik nog in mijn bedje. Maar ik begin de dagen wel bijna altijd aan het IJsselmeer. Als ik de dijk opklim, de ganzen nu met hun ganzenkuikens, zie wegvluchten, de wolken boven het water zie hangen, dan weet ik dat het goed is.De liefste kat van de wereld deze knorrie, eh, Rocky. Hij snurkt zo hard en kan zo goed luieren. 

Zo'n fijn stukje vind ik dit. De lage polder met de molen. Als kind speelde ik hier af en toe bij kennissen van de ouders van een vriendin, die…

Klik om verder te bladeren in mijn blog

Show more