Skip to main content

Random blije dingen - het kan zo simpel zijn

Regelmatig denk ik na over wat nou belangrijk is in het leven. 't Zit in me en hoort bij me, dat ik niet zorgeloos maar doordender, maar misschien wel af en toe te veel stilsta bij de dingen die er toe doen. Soms zou ik dat wel wat minder willen, gewoon lekker leven, niet teveel gedoe. 

Maar ik ben er ook wel weer blij om, bovendien, het is wie ik ben, en ik doe het er maar mee.

Het zorgt er ook voor dat ik iedere dag probeer aandacht te geven aan wat ik belangrijk vind:
  • Aardig zijn voor elkaar, mijn familie en vrienden laten weten dat ik aan ze denk, maar ook aardig zijn voor de mensen om me heen, op straat, onderweg, in winkels. Het leven is zoveel leuker met een glimlach en een vriendelijk woord voor elkaar.
  • Gejaagdheid voorkomen. Dat is nog wel een lastige voor me, want ik ben graag actief en doe graag verschillende dingen. Sporten, mijn fotoboeken maken, in de tuin aan de slag, Spaans leren, met mijn gezin genieten van bij elkaar zijn, met vrienden leuke dingen doen, natuurlijk ook nog werken, ik wil zoveel en word daar ook blij van, maar ik probeer echt actief te voorkomen dat het doorslaat in een gejaagd gevoel. Als het 'moeten' wordt, in plaats van 'willen', dan denk ik er nog even over na. Dan ga ik niet hardlopen, maar een tukje doen in de tuin in het zonnetje. Als ik merk dat ik op een werkdag te ingespannen bezig ben, dan neem ik bewust even een pauze. Even weg achter de computer en een frisse neus halen. Want actie is fijn, maar gejaagdheid, dat doet me geen goed.
  • Oog voor dingen. Dit is een van de dingen die ik de afgelopen tien jaar meer en meer heb ontwikkeld en waar ik nog steeds iedere dag blij van word. Ik vind het fijn om met andere ogen te kijken naar de dingen om me heen. Met mijn instagramfoto's probeer ik iedere dag zo'n moment te plukken. Van de zon die mooi opkomt, tot het licht dat zo prachtig door de narcissen valt, tot een gek bord ergens langs de weg. Het zijn van die kleine dingen waar je makkelijk aan voorbij kunt lopen, in gedachten en druk met van alles waarmee je je maar druk kunt maken. Maar als je je openstelt voor die nieuwsgierige en onderzoekende blik, dan is er overal wat moois. En dit is ook zo eenvoudig te doen, omdat je er verder niks bij nodig hebt.
  • Een feestje maken van dingen. Dat vind ik ook zo leuk. Ik plan graag leuke dingen in, etentjes met vriendinnen, reisjes, even touren met Joost, maar het kan ook veel simpeler. Mijn lunch even net wat mooier aankleden. Tijdens het eten met zijn vieren het eens echt in me opnemen en blij zijn dat we zo vaak samen aan tafel zitten en het leuk hebben met elkaar. Genieten van mijn ochtendrondje, in plaats van het als routine doen.
    Een feestje ergens van maken, dat kan ook door dingen net even iets anders te plannen. Als ik ergens moet werken bijvoorbeeld, dan probeer ik altijd vooraf of achteraf nog even op ontdekkingstocht te gaan. Dat hoeft niet uitgebreid, soms is het al genoeg om de auto een paar straten verderop te parkeren en met oog voor de dingen (zie mijn vorige punt) een extra wandelingetje te maken. Of ik neem een paar bussen eerder, als ik in Amsterdam ga eten waardoor ik opeens zomaar de tijd heb om te struinen door de stad.


Dat voelt dan meteen als vakantie! En als ik daarna ook nog een heerlijke avond heb met een vriendin, dan is het feest compleet!Het hoeft niet altijd groot. Ik geniet ook van de ochtend, waarbij ik voor de meisje opsta en een ontbijtje voor ze maak. Een shake, of zoals deze keer, pannenkoekjes. Het is niet bijzonder, ze zijn nog even aan het leren, of appen met hun vriendinnen, maar ik geniet ervan om naar ze te kijken en te zien hoe groot ze worden en hoe ze in het leven staan.


Random blij, het kan zo simpel zijn: ik had zin om net even een stapje verder te gaan en weer wat grenzen te verleggen. Een intervaltraining gedaan, met snelle stukjes, waarbij ik echt even moest aanpoten. Maar dat lukte en het gevoel daarna, dat is zo lekker!


Joost was aan het opruimen geweest en had babyhaasjes ontdekt. Eentje zat er een soort van klem tussen de dakpannen, de vacht nog vochtig. Zo cute. Gelukkig kon ik de neiging weerstaan het beestje te bevrijden. Dat kon ie natuurlijk zelf, een half uurtje later was het bolletje pluis verdwenen.


Ieder vrij uurtje ben ik in de tuin bezig. Snoeien, voorbereiden, zevenblad dat toch nog is meegekomen in het nieuwe plantvak proberen met wortel en al weg te halen. Het is intensief dat tuinwerk, heb er stijve benen van. Maar het is zo leuk om alles te zien groeien en te fantaseren over hoe het er hier straks uitziet.Dan laat Rocky me weer zien dat het ook goed is om lekker op de bank even te chillen. Ogen dicht, zon op mijn gezicht en even een tukje doen.


Deze foto is zo mooi. Die twee samen aan het kroelen. Het uitzicht, waar ik nooit aan wen, ik blijf het uniek vinden en me realiseren hoe fijn het is als je echt even de tijd kunt nemen om van dit soort momenten te genieten.


Lotte zag de zonsondergang ook.


De lucht verkleurde iedere minuut, het donker zakte er langzaam in.
Comments

Geluk is iets geks.
Toen ik jong was zocht ik het overal, in kopen, reizen, verliefdheden,enz.
Na erg ziek geweest te zijn werd ik een ander mens en tot op de dag van vandaag ligt geluk gewoon voor het oprapen. Zomaar.
Wat een prachtig huis hebben jullie en ik zag ook zijdehoentjes.
Ik heb er 2. De ne komt bijna iedere ochtend op mijn bureau zitten als ik aan het typen ben.
fijne dag.
jojoco said…
Hai Pourquoi pas,
Wat leuk dat jij ook zijdehoentjes hebt! Ze zijn makkelijk tam te maken he? De eerste die we hadden waren ook best tam. Maar tegenwoordig laten we ze wilder, ik heb het idee dat ze dan hun angstreflex (of hoe heet dat) beter in stand houden en minder snel ten prooi vallen aan de gevaren hier. Op dit moment zijn er twee dames broeds, dus waarschijnlijk hebben we binnenkort weer kuikentjes!

En inderdaad, geluk ligt vaak gewoon voor het oprapen. Naar dat je erg ziek bent geweest, maar zo'n inzicht is dan weer een mooie uitkomst.

Popular posts from this blog

Donkere wolken en een eiland in het IJ

Na het eten, na de koffie. Joost en ik kijken elkaar aan, 'nog een stukje lopen samen?'
We rijden een stukje verderop langs de dijk en zetten de auto bij de camping neer. Als we de dijk overlopen zien we enorme donkere wolken onze kant op komen. Een machtig mooi gezicht.


We lopen een rondje, langs een zielig konijn met een enorme tumor op zijn borst, dat stilletjes in het gras zit. Langs wuivend riet en opvliegende spreeuwen. Hier en daar een spetter, en als we bijna weer terug zijn, barst de bui los. Dikke druppels kletteren op ons hoofd. We hebben de wind in de rug en laten ons maar natregenen.


Op weg naar huis zien we de zon weer tevoorschijn komen. En thuis wacht een verrassing.


We drogen ons snel af en trekken droge kleren aan. Ik zet een kopje thee. En verder kijk ik alleen naar het prachtige licht. Niets meer nodig verder.
Andere avond, zelfde mooie Hollandse luchten.


Ook weer een wandelingetje op de dijk, met prachtige wolken.En dan de volgende morgen beginnen met ko…

April doet wat ie wil. En mei ook

Dit zijn Joost en Lotte.  Joost spaart auto's. Net als vroeger. Alleen zijn ze nu groter. Lotte vindt het wel grappig. Ik ook. Vooral deze leuke nieuwe. Mijn lievelings op het moment!

We gingen er een stukje mee touren.Naar de molen, waar muziek was. Met weinig bezoekers, want het was KOUD!

Gelukkig had ik mijn eigenwijsheid laten varen en mijn echte winterjas weer van zolder gehaald. Mijn tussenjas (die eigenlijk de afgelopen weken ook niet voldeed) trok het echt niet meer, die koude wind.

Gelukkig konden we er wel om lachen. Hoe kan dat ook anders, in zo'n grappig autootje.

Herfstvakantiedingen doen: Bowlen met het gezin + aanhang. Gezellig avond, vooral het laatste potje, want toen won ik ;).


Wandelingetje.


En toen was het opeens warm. Gek genoeg maar op een paar plekjes in onze tuin. Hier achter de caravan op de camping zelfs zo warm dat ik binnen no time al mijn kleren uit had gedaan en in mijn ondergoed in de zon zat te lezen. Zo lekker!

Lotte voegde zich bij me. Ze ha…

Week 16: dingen uit deze tijd

Wat maakt het dagelijkse leven fijn deze dagen? In de opmars naar het 'echte' warme voorjaar word ik blij van veel dingen. Niet alleen de belofte van de komende warmere maanden, maar juist ook dit grillige aprilweer heeft zijn charme. Groeiseizoen.
Nieuwe plannen. Joost recyclete een oud bad tot hot tub to be. Kwestie van straks een vuurtje onder stoken en dan in bad uitzicht op de ondergaande zon. Hoe cool is dat nu weer?

De zon is alweer zo vroeg op dat ik 'm niet meer op zie komen. Al voor half 7 en dan lig ik nog in mijn bedje. Maar ik begin de dagen wel bijna altijd aan het IJsselmeer. Als ik de dijk opklim, de ganzen nu met hun ganzenkuikens, zie wegvluchten, de wolken boven het water zie hangen, dan weet ik dat het goed is.De liefste kat van de wereld deze knorrie, eh, Rocky. Hij snurkt zo hard en kan zo goed luieren. 

Zo'n fijn stukje vind ik dit. De lage polder met de molen. Als kind speelde ik hier af en toe bij kennissen van de ouders van een vriendin, die…

Klik om verder te bladeren in mijn blog

Show more