Mijn voornemen voor 2017: Doe iets

Voornemens, daar doe ik niet Ć©cht aan. Maar toch mijmer ik rond de jaarwisseling vaak over het leven. Hoe dankbaar ik ben voor al het moois. Wat ik graag wil blijven doen en of er nog dingen zijn om te veranderen. En voor komend jaar heb ik een streven, iets wat ik nog meer in mijn leven wil brengen: dingen doen voor anderen.Want zo terugkijkend op 2016 kan ik niet anders dan concluderen hoe gelukkig ik eigenlijk ben. Hoe we boffen dat we in Nederland wonen, dat we de mogelijkheden voor opleidingen hebben gehad, dat we ons hebben kunnen ontwikkelen en ondernemingen hebben waarmee we geld verdienen om te leven zoals we leven. Hoe goed we het hebben, in dit huis en in dit land.

Het komende jaar wil ik meer doen dan wat ik al jaren doe. Maar alleen maandelijks geld doneren aan verschillende goede doelen, tegen ziektes, voor de natuur, voor mensen die het slechter hebben dan wij, dat voelt een beetje te makkelijk. Dat simpele geld geven voelt steeds meer als een soort afkopen, hoe nodig het ook is. Dus het komende jaar ga ik iedere maand Iets Doen voor anderen. Dat hoeft niet groots te zijn, heb ik besloten. Juist kleine dingen doen ertoe. Want ook in het leven is het zo dat als je terugkijkt, dat dan de aaneenschakeling van het kleine geluk, het grote geluk blijkt te zijn.

Ik ben er meteen mee aan de slag gegaan. Een verrassingsweekend organiseren voor een vriendin die dat echt verdient en kan gebruiken. Een kaartje voor ouders van vrienden die nu door een hele moeilijke tijd gaan. Een lift naar de bus aan een jongen uit Moldaviƫ die hier in de buurt in het 'Oostblokhotel' woont, waar weliswaar ook een gestolen fiets van vrienden is teruggevonden, maar waar vast ook veel goede mensen wonen, die hard werken om een bestaan op te bouwen. Don't judge a book by it's cover. Winterkleren/sjaals/mutsen/wanten uitgezocht voor het Leger des Heils, want wij hebben genoeg en anderen hebben het nodig.

Het is niet veel en ik wil mezelf absoluut niet op de borst kloppen, want steeds vaker krijg ik juist het gevoel dat ik zoveel meer zou kunnen doen voor anderen. Maar het is een begin.

Een begin van een rimpeling.
Want als je een steentje gooit in het water, dan waaieren de cirkels wijder en wijder uit.

Ik wil heel veel steentjes gooien.

5 comments:

pourquoi pas ??? said...

Weet je met dit soort dingen verander je niet DE wereld maar wel jouw wereld en dat is toch hartstikke mooi? Stel dat ieder iedere dag 3 van die daden doet. Ik ga zo verderop de bende opruimen in het parkje. Je bent gek zei de man, nee hoor zei ik ik wil gewoon anders zijn dat geeft mij een goed gevoel.
Fijne week.

Lieneke said...

Je woorden inspireren mij om meer stil te staan bij de noden van mensen in mijn omgeving. Ook met kleine dingen, kun je soms een groot verschil maken. Jij doet dat voor mij door het plaatsen van die schitterende foto's op je weblog, daar geniet ik enorm van. Dank je wel!

Heidi said...

Mooi wat je deelt. En idd, jouw foto's is ook heel veel wat je voor anderen doet.

wilmi said...

Wat een mooi streven voor dit nog lege nieuwe jaar! Doe goed en zie niet om roep ik hier altijd. En het werkt hoor,die rimpeling..

Anonymous said...

Het zijn de kleine dingen die het doen.

Sergia

Dit vinden anderen leuk nu