Skip to main content

De kortste dagen


The most wonderful time of the year.
Eerlijk? Ik kan geen Chris Rea meer horen, die arme vent die maar aan het rijden en rijden is om voor de Kerst thuis te zijn. Of die andere kerstjengels die op de radio voorbij komen. Ik heb het nooit gehad met Kerst, met de opgelegde gezelligheid en het commerciële circus eromheen.
Van Joost heb ik echter geleerd dat het ook gewoon simpel en leuk is. Lekker koken voor de mensen die je lief hebt, vrije dagen en lichtjes overal.

En deze tijd van het jaar, waarop het maar een paar uurtjes licht is op een dag, heeft ook iets bijzonders. Het is zo'n omkeerpunt, waarbij de tijd even stil lijkt te vallen. Net als de schommel die helemaal naar achter is gezwaaid en even in de lucht hangt, voor ie in volle gang weer naar voren zwiept. 
Met mijn slaapgedoe (ik ben hard aan het werk en het gaat langzaam vooruit) neem ik nog meer dan anders gedurende de dag momenten van rust en ga ik zoveel mogelijk naar buiten. Want de natuur in de winter, dat is de oase en voor mij de tegenhanger van drukke winkelstraten en mensen die maar kopen, kopen, kopen.


Ochtendwandelingetje.Die drukke winkelstraten zijn ook niet alleen maar ellende hoor. Met Lotte ging ik een dagje naar Amsterdam, naar de drukke winkels, maar ook struinen door de 9 straatjes. Nog een paar foto's van de prachtige passage. Ik ben dol op mozaik, en deze kleuren zijn zo bijzonder en mooi. Alsof je aan het snorkelen bent. 


Alle lichtjes en mooie etalages.


We hebben de kerstboom dit jaar midden in de kamer. Zodat we erom heen kunnen dansen, Scandinavisch gebruik.


Zondag probeerde ik weer eens een wat langer stukje hard te lopen. Ging heerlijk. Het was prachtig in het Twiske.


Tijdens mijn lunchpauze een wandelingetje in de buurt. Ik kan het iedereen aanraden, kleine moeite, groot plezier.
Driving home. Niet voor de Kerst, maar wel op een van de vele taxiritjes om een van de kinderen (Lotte in dit geval) weer ergens te brengen. Het lot van afgelegen gaan wonen, maar ik accepteer dat lot met liefde, die ritjes zijn soms ook gewoon een cadeautje.Rocky komt meedoen als ik aan het yoga-en ben. Met zijn natte neus duwt hij in mijn handen en hij geeft kopjes als ik downdog doe. Gezellig.


De zon komt laat op, pas tegen 9 uur 's morgens. De lucht is vaak zo bijzonder van kleur.


Heee, een stralende dag. Daar geniet ik van. Ik ga bewust even op een bankje in het park zitten. Ogen dicht, zon op mijn gezicht voelen. Vroeger zou ik in het kwartiertje dat ik ergens te vroeg was balen en de tijd willen vullen door nog even mijn mail, facebook en instagram te checken. De laatste maanden, sinds de zomer, gebruik ik dit soort wachtmomenten steeds vaker om gewoon lekker om me heen te kijken, even niks te doen, nieuwsgierig te zijn naar wat er om je heen gebeurt. Ook dat kan ik aanraden. Het geeft zo'n gevoel van extra tijd. Bijna een kort vakantietje.


Kersttijd, tijd van optredens. Lotte had een voorstelling in de Koepelkerk, met het Talententheater. Ze heeft het er zo naar haar zin, leuk om te zien.
Aan het IJsselmeer liep een renster, ze was zo druk bezig met haar telefoon dat ze helemaal niet zag in wat voor mooie omgeving ze liep. (en ironisch genoeg legde ik het plaatje zelf ook vast met mijn telefoon...)


Het is al vroeg donker. Tijd om alle kaarsjes en lichtjes aan te doen.Weer een kort lunchwandelingetje. Grappig hoe die schapen de hele dijk aan gras hebben, maar zich altijd met hun kop in het hek vastwringen om het groene gras aan de andere kant van het hek te grazen.


Hier ging ik zitten en luisterde ik naar de zang in een videootje van vriendin Femke. Dat was even heel erg mooi.


In mijn zon- en maankalender hou ik een beetje bij hoe laat de zon opkomt en ondergaat. Vandaag om 8.48 op en om 16.26 verdwijnt ie alweer. Maar morgen is dat weer een minuutje later en hebben we dus al een iets langere dag.
Ik schrijf het volgens mij ieder jaar in mijn blogje, maar ik doe het nu gewoon weer. We moeten nog even wachten tot het 's morgens weer vroeger licht wordt. want tot de Kerst is dat nog steeds een beetje later (tot 8.50) en pas op 5 januari keert dat zich om. Maar omdat we er in de middag iedere dag een minuutje bij krijgen, worden de dagen al met al steeds een beetje langer. Jippie!

Comments

Heidi (mijnmomenten) said…
Heerlijk, die lessen onthaasten van jou. Ik weet niet wat voor werk je doet, maar ik hoop dat het bestaat uit mensen inpireren. Daar ben je een ster in! Sterkte met de nachten.... Pittig hoor, dat de slaap je zo in de steek laat. Maar ongelooflijk moedig hoe je weer naar buiten gaat en doorgaat. Voor mij ben jij een echte levenskunstenaar!
Anonymous said…
Wat een grappig beeld. Ik zie het zo voor me: Rocky die rond jou bezig is tijdens yoga.
Begin je dan niet te giechelen om vervolgens op de grond te vallen?

Als je er meer over wil schrijven, ben ik erg benieuwd welke stappen je onderneemt voor het (niet)slapen.
Hier zijn we met zijn tweetjes die erg moeilijke nachten hebben, en helaas worden we bovendien wakker van elkaars slapeloosheid. (Onder andere door de vreselijk krakende plankenvloer en trap, door de verwarming kraakt die in de winter extra hard) Ik onderga en denk "volgende nacht beter". Man zit al meer in een vicieuze cirkel, die denkt al vooraf dat hij "toch weer een aantal uren wakker zal liggen".
Inslapen is geen probleem, doorslapen wel.

Marjolein
jojoco said…
Heidi, dank je wel, wat lief!

Marjolein, wat vervelend dat jullie ook zo slecht doorslapen. Herkenbaar hoe je 's nachts wakker wordt van elkaar en alle geluiden, hier ook hard tikkende verwarmingen. Ik heb zelf een matrasje neergelegd in de stilste plek van het huis, wil nu die omstandigheden in ieder geval optimaal hebben. Fris geventileerd, lekker dekbed en kussen.

Nog meer tips/ideeën, die ik doe, het zou mooi zijn als jij of andere mensen hier wat aan hebben:

Daarbij probeer ik mijn slaapwaakritme zo goed mogelijk weer onder controle te hebben, ik start de dag met lichttherapie (half uurtje met goed geteste daglichtlamp, heb al gewisseld paar jaar geleden omdat mijn oude niet genoeg deed).

Ook probeer ik overdag zoveel mogelijk licht en beweging buiten te hebben. Naast beweging buiten, is yoga binnen ook fijn. Niet alleen om soepel en sterk te worden, ook om even 'in te checken' bij jezelf.

Een fijne tip is Headspace (app voor meditatie), dat doe ik al jaren en heeft me geleerd om rust te zoeken in het moment en je niet te vereenzelvigen met je gedachten. Ze hebben een speciale serie omtrent slaap en het mooie is dat deze je niet leert beter te slapen, maar om een betere verhouding tot slaap te krijgen. Hoe meer je je druk maakt, hoe slechter je gaat slapen. En slaap is ook niet iets wat met een toverknop geregeld kan worden. Hoe drukker je overdag bent, hoe meer je 's nachts moet 'unwinden', niet altijd de beste conditie voor goed doorslapen.

Daarbij ben ik extra alert geworden op schermgebruik. Ik kijk uur voor ik ga slapen niet meer op mijn telefoon, tv kijk ik toch al bijna niet en ik ben bijvoorbeeld niet zoals andere jaren nog bezig achter mijn computer met fotoboeken.

Er zijn verschillende ademhalingsoefeningen die rustgevend zijn, de simpelste is gewoon wat langer uitademen dan inademen. Iets ingewikkelder is 4 tellen in, 7 tellen vasthouden, 8 tellen uitademen. (google/youtube maar eens op 4-7-8).

Geen koffie/cafeinehoudende dranken meer 's avonds (al heb ik daar in de zomer nooit last van, maar je weet 't niet).

Weinig alcohol, want dat soort voor veel wakker worden.

Zo goed mogelijk proberen een ritme erin te houden, van zelfde tijd naar bed (niet al te vroeg) en redelijk op tijd op staan.

Daarnaast heb ik ook heel veel verschillende aanvullende middeltjes geprobeerd: magnesiumolie, vitamine D, CBD-olie, St. Janskruid.

Helaas is bovenstaande voor mij nu niet genoeg en met tegenzin ben ik naar de huisarts gegaan en heb ik een paar 'echte' slaappillen gekregen, die me een paar betere nachten hebben bezorgd. Nu probeer ik het met hoge dosis melatonine (in de drogist is het ook te krijgen, maar is de dosis verwaarloosbaar) en dat werkt nu nog niet, maar straks hopelijk wat beter. Gelukkig weet ik uit ervaring dat het bij mij echt een seizoensgerelateerd probleem is en dat lost zich vanzelf op, met een aantal weken gaan we echt weer naar de lente. Accepteren dat 't niet altijd goed kan zijn in het leven, is misschien wel mijn belangrijkste leerpunt.

Het lukt mij maar matigjes hoor, maar hopelijk lukt het jou om overdag zoveel mogelijk de mooie, leuke dingen te zien en te blijven doen, die zijn er altijd, hoe klein dan ook!

Succes en sterkte!


Anonymous said…
Lief dat je zo uitgebreid antwoordt, er zit veel bruikbaars bij.

Als ik je tips lees, merk ik dat ik veel ervan zelf al toepas, ook zonder slaapproblemen.
Maar dat man tegen al deze regels ingaat en dat ik me daar helaas best aan erger.
Echt diep slapen is er volgens mij bij beiden al een beetje uit sinds de geboorte van onze oudste, 17 jaar geleden.
Hij loopt al een hele tijd tegen de grenzen van een burn-out en nog wat van die dingen, en ik kan niet zo veel meer dan er op toe kijken en me er heel veel zorgen over maken.
De headspacetip zal ik doorspelen, al is zijn telefoonverslaving één van de dingen die zouden moeten minderen.
Die filmpjes geven heel leuk en no nonsense weer hoe je gedachten kan ombuigen.
Dankjewel!
Marjolein

Popular posts from this blog

Onderduiken

Even geen uitgebreide blogjes. Op het moment zet ik alle zeilen bij en de tanden op elkaar.


Voor iedereen die ook genoeg heeft van de winter: het komt er echt weer aan. Dat mooie licht van vandaag is een voorbode van alle mooie dagen die weer gaan komen.
Keep your head up Keep your heart strong

Kleur in huis

Feestje in de week: verse bloemen van mijn favoriete bloemist. Het is een week verder nu, maar ze staan nog steeds prachtig.

De zon geeft er nog extra kleur aan.Het mag buiten wel vriezen, vanachter het glas lijkt het echt lente.

Hard aan het leren.


Lekker aan het lopen.Vanuit de auto na een werkdag in Amsterdam. Fijn dat de zon steeds later onder gaat.
Mooie lucht!


Met Isa netflixte ik deze lekkere film. Gezellig, een avondje tv kijken.En weer een rondje!


De mimosa staat er zo uitbundig bij.


Bijna mijn eerste blaadje vol. Heel lang hield ik me niet bezig met het vergelijken van mijn loopjes, maar nu ik in training ben, wil ik ook wel iedere keer een beetje verder of een beetje sneller en ben ik heel nerderig naast de afstand en tijd ook mijn tempo en snelheid aan het berekenen.

Dit wil ik onthouden van januari

Januari was een van de somberste maanden sinds de weermetingen, met heel veel regen, mist en heel weinig zon.

Dat vraagt om troosteten: lekker versgemaakte uiensoep van Joost met gegratineerd stokbrood.

En ieder momentje dat de zon even te zien was, dook ik er boven op. Wat een mooie zonsondergang!

Monki/Kleine Sammy komt met me mee de dijk over.

Toetsweek. Hard aan het leren. Maar met resultaat: even opscheppen hoor, maar mijn Isa had zomaar het allerhoogste wiskundecijfer van heel 5 Havo en het allerhoogste economiecijfer uit haar klas.


Lotte is ook goed bezig, die heeft haar eigen leerlocatie opgezocht. Slim!

Hai!

Ik moest een dagje werken in Rotterdam en combineerde dat met een snel kijkje in de Markthal. Ik had al zoveel foto's gezien van het prachtige plafond. Dat vond ik dan ook meteen het mooiste daar. De hal was verder niet echt levendig, bijna een beetje uitgestorven. Weliswaar best een paar leuke tentjes, maar volgens mij hartstikke duur.

In Rotterdam was er bloesem.L…

Klik om verder te bladeren in mijn blog

Show more