Portugal: de magie van surfen
Het is nu een ruime week geleden en iedere dag denk ik er nog aan terug. Dan gaat mijn bloed wat sneller stromen en begint er iets te kriebelen. Ik heb er veel over gemijmerd, wat dat nou is, die magie van het surfen.

Het is zoveel.
Het is de kick van iets nieuws leren.
Het is de pret van met het hele gezin samen iets doen, elkaar aanmoedigen, samen plezier hebben, nieuwe herinneringen maken.
Het is het één worden met de natuur, de woeste golven, het zoute water dat je overspoelt, de kracht van de oceaan, de adrenalinekick als het lukt zo'n golf te bereiden.
Het is het gevoel dat je iets doet waarvan je nooit dacht dat je het zou kunnen, maar dat je het dan toch doet en het leuker en cooler is dan je dacht.
Het is ook het gevoel van 'wat cool dat ik er nu ook bij hoor, bij die surferstribe'. Echt suf, want ik heb een paar uurtjes gesurfd en de volgende ochtend toen ik hardliep langs de kliffen, zwaaide ik extra nonchalant en vrolijk naar de surfers 'I'm one of you' wilde ik al roepen. Ik deed 't niet :).
Het is gewoon echt supergaaf!
Helemaal in de ban van het surfen, gingen we ook naar de WK surfen in Peniche. Eerst bijSupertubos beach, maar daar was het uitgestorven. Het surfcircus was ten noorden van Peniche gestrand, daar waren de beste golven.Wij dus ook daarheen.Een van de surfers was zich aan het voorbereiden. Ik zag 'm een yoga ademhalingsoefening doen (breath of fire) en daarna wat zonnegroetjes. De combi surfen en yoga is volgens mij een hele mooie. Allebei gaan ze over de focus, de aandacht voor het moment. Maar ook het spel en de nieuwsgierigheid die je helpt. En dan natuurlijk de kracht, lenigheid en balans. Misschien dat ik het surfen daarom ook wel zo gaaf vind.

Daar ging ie! Op dit moment hadden we nog geen idee wie dit was, hij bleek de wereldkampioen van vorig jaar te zijn. Een Braziliaan, die van zijn broer ooit een plank van 7 dollar kreeg. Zijn vader werkte in een fabriek, zijn moeder achter de kassa. Hij ging op zee en werd wereldkampioen.En over een jaar of 10 is dit misschien de volgende ;).


Een andere -kennelijk- populaire surfer was klaar met zijn 'race' (ook wel heat genoemd). Wij hadden trouwens echt geen idee hoe dat werkt. Hoorden allemaal termen zoals 'priority', call, barrel, left hander etc. Ik ben me er naderhand een beetje in gaan verdiepen, het is een wereld op zich.


Geen vervelende sport om naar te kijken ;).


Grappig om te zien hoe zo'n circus werkt.De mooie beelden die je onder meer op http://www.worldsurfleague.com/ kunt zien worden geschoten met een drone. Vanuit het strand kon je ook wel een beetje kijken, maar had je natuurlijk niet het beste zicht.I felt like flying!

No comments:

Dit vinden anderen leuk nu