Yoga Camp - Yoga with Adriene, mijn ervaringen


Januari heb ik bestempeld tot yogamaand. Net als vorig jaar, toen ik de 30day yogachallenge deed, ook van Adriene. Januari is een fijne yogamaand. Het is zo'n maand waarin lopen vaak net wat minder lekker gaat dan anders, minder energie. Zo'n maand die van zichzelf al rustig is, na de drukte van de feestdagen en de vakantie. Die uitnodigt om bewust te ontspannen en wat meer naar binnen te keren, zowel figuurlijk als letterlijk. Een maand waarin ik eigenlijk niet in de tuin werk, waarin ik niet zwem, waarin ik minder buiten ben dan anders. Voor mij de perfecte yogamaand.
Ik maakte er een uitdaging van met mezelf. Deze maand zou ik minstens vijf keer per week aan yoga doen, mijn drie rondjes hardlopen per week, het uurtje pilates, het wandelen, dat was voor de leuk, geen kilometers die ik per se wil volmaken. Maar mijn commitment deze maand is voor de yoga. Niet iedere dag, ik wilde niet meteen mezelf stress geven door doelen te kiezen die dan misschien wel haal baar zouden zijn, maar die dan teveel hoofdbrekers zouden kosten. Maar ik wilde het ook niet te vrijblijvend. En voor mij is het toch een echte uitdaging, naast mijn andere sportieve activiteiten, om echt tijd vrij te maken en te kiezen voor yoga in mijn dag. Vijf dagen per week, heel januari lang.


Het mooie was dat Adriene na haar geweldige 30 day yogachallenge van vorig jaar, dit jaar een nieuw programma had. Yoga Camp. 30 video's met lessen van een kwartiertje tot een minuut of 50 per keer, voor iedere dag van januari eentje.

Het leuke, of bijzondere van Yoga Camp is dat ze in deze 30 dagen een extra laag aanbracht, waar de vorige 30 dagen vooral fysiek om yoga gingen. Ook heel leuk trouwens, want juist dat fysieke is een heel mooi middel om te focussen op bijvoorbeeld je ademhaling en je beweging en zo soepeler en meer ontspannen te worden.

Ik was ook een heel klein beetje huiverig eerlijk gezegd, toen ik de beschrijving las, dat ze iedere dag een mantra centraal zou stellen. Dat ze nog meer een benadering van lichaam én geest zou kiezen en nog meer aandacht zou hebben voor yoga als way of life en niet zozeer als een sportieve bezigheid.
Mind, body and soul.

Maar door de vele filmpjes die ik al met haar gedaan had, wist ook wel dat het erg down to earth zou blijven. Adriene heeft de gave om tegelijkertijd heel spiritueel te zijn, maar daarbij ook met veel zelfspot te praten over de zelfhulpbeweging, vol zoekende mensen. En daar dan weer bij op te merken dat het eigenlijk heel cool is dat steeds meer mensen zichzelf willen helpen.


Daarbij, de kracht van de gedachten, een belangrijk gegeven. Mooi om te integreren in de yogabewegingen. Ik had er zin in!


Inmiddels ben ik bij day 19 en heb ik volgens mij in de afgelopen weken maar twee keer een dag gemist. Het is zo lekker!


Nou hoor ik best vaak om me heen 'oh, yoga, dat zou ik ook wel eens willen doen, maar ik ben er niet lenig genoeg voor'. Nou, die vlieger gaat echt niet op bij Yoga Camp. Dit is echt supersuper laagdrempelig. Als je kunt ademen en rechtop kunt staan, dan kun je yogacamp doen. Echt, je hoeft geen enkele yoga-ervaring te hebben, het gaat zo rustig en makkelijk allemaal.

Zo rustig dat ze in het begin e-mails kreeg met klachten van gebruikers van haar video, of het niet wat moeilijker kon. Die hadden het denk ik niet helemaal begrepen, het uitgangspunt van Yoga Camp. Want -eerlijk- fysiek gezien zijn de eerste lessen misschien niet zo uitdagend, maar als geheel misschien juist daardoor weer veel meer.


Ik blijf het geweldig vinden om te ervaren en via een schermpje van Ipad of telefoon in je eigen kamer (gewoon op het vloerkleed in de huiskamer, of mijn mat op zolder) yogales te krijgen. Ze brengt het als een reis, een schoolreisje, vol avontuur en frisse blikken.

Het mooie van de lessen is dat er heel veel aandacht is voor het proces, de bewegingen op de adem, het met aandacht staan/zitten/bukken/rekken/strekken. Juist door die aandacht voor je lijf, voor dat spiertje in je nek wat een beetje strak staat van het typwerk, of die hamstring die een beetje gevoelig is, de onrust die je voelt, gehaastheid en de neiging om op te schieten, sneller te gaan, beter te worden. Yoga is niet zweverig, yoga is juist heel duidelijk 'inchecken' in je eigen lijf, je eigen gedachten, je eigen gemoed. Door dat te doen via beweging, vaak samen met de ademhaling, geeft dat een bepaalde focus die zorgt voor heel veel onstpanning.

En het leuke is, het is niet alleen ontspannend. Zo in de afgelopen weken heb ik gemerkt dat ik in kleine beetjes steeds meer kracht heb opgebouwd. Sterkere armen en schouders, een betere balans en evenwicht, dat ik leniger ben, of juist op dagen waar mijn benen zwaar en stijf voelen omdat het hardlopen niet lekker ging, alles weer soepeler maak.

Het is een half uurtje in de dag, een cadeautje voor mezelf, waarin ik niets anders hoef dan te luisteren en te focussen en waarbij ik steeds makkelijker in die 'flow' kom, die ik ook in het dagelijks leven makkelijker op lijk te pakken.

Ik ben ontzettend benieuwd naar de rest van de dagen. Naar de rest van het avontuur dat nog op me wacht. Ik heb heel veel geleerd in de tussentijd en ben de afgelopen dagen ook steeds (heel even) aan het oefenen geweest op 'crow', (ook wel bakasana genoemd), een hele ingewikkelde houding (althans voor mij), die me beetje bij beetje steeds ietsje makkelijker afgaat. Een soort speelkwartier.


Een foto die is geplaatst door jopluktdedag (@jopluktdedag) op

Ben je nieuwsgierig en wil je ook wel eens yoga proberen? Dit is gratis! Via YouTube.
Laat je me weten wat je ervan vindt?

Meer over yoga camp en Linkjes naar de videos

1 comment:

Lieverlos said...

Gaaf om je ervaring te lezen, ben erg geïnspireerd! x Marjan

Dit vinden anderen leuk nu