Fietsen tot de zon onder gaat


Van de week was ik er al heen gewandeld en helemaal ondersteboven van hoe mooi het was tegen zonsondergang. Vanavond ging de wind ook weer liggen en stapten Lotte en ik op de fiets. Richting de muziek van Kaaspop in Edam. Maar dat was niet ons doel. Wij stapten eerder af en klommen de dijk over.


Net als eerder van de week zat de zilverreiger weer aan de waterkant.Het is zo'n mooi strandje. Vaak druk met kitesurfers, maar op de mooiste momenten van de dag -zonsopkomst en zonsondergang- vrijwel altijd verlaten.


In de schelpen groeit van alles. Deze lelies bijvoorbeeld.
Maar ook dit groen piept gewoon door de schelpen heen. Kracht van de natuur.


We zaten een tijdje en staarden over het water. Luisteren naar de stilte, zoals Lotte mooi zei. Alhoewel, echt stil was het niet. Flarden muziek in de verte. Vogels. Zacht klotsende golfjes. Een trekker.De lucht en het water verkleurden van minuut tot minuut.Lief mooi meisje. Mijn hart stroomt over als ik haar dan zo zie.


In het late licht is alles mooi.Genieten met een hoofdletter.

En toen piepte de zon achter de dijk.


Nog een paar keer goed kijken. De maan al hoog in de lucht.En dan snel richting huis.


Net op tijd voor de zon echt onder is.

Jo's rariteiten - deel 3 - Koud douchen en een frisse duik

Deel 3 in de serie van Jo's rariteiten om gezonder te gaan leven. Meer sporten, meer ontspanning, meer rust en balans. Het leek me leuk eens een serie te doen over mijn rariteiten. Deel 1 ging over mijn 'activity tracker', de Jawbone Up Move. In Deel 2 schreef ik over Online Yoga.

Vandaag deel 3: over koud douchen en de frisse duik


Laat ik beginnen te vertellen dat ik een echt watje ben. Het duurt bij mij altijd uren voor ik 'door' ben als we gaan zwemmen. In de sauna sla ik het koude dompelbad liever over. En koud douchen? Ik hoorde het wel eens van mensen die het deden en erbij zweerden, maar brrrrr, dat leek me echt niets voor mij. Waarom zou je?

Waarom zou je?
In het najaar van 2014 las ik er een stukje over op de site van Sportrusten (nog zo'n rariteit van mij).
Vijf redenen om koud te douchen. Goede doorbloeding, betere weerstand, meer energie, goed voor je huid. Ga zo maar door.Ik vond het interessant en zag opeens meer en meer stukken verschijnen over het nut van koud douchen. Maar nog steeds dacht ik dat 't niks voor mij zou zijn. Ik las over onderzoek, waarbij in januari een paar duizend mensen koud gingen afdouchen. De CoolChallenge begon en ik had medelijden met al die mensen die iedere ochtend onder een koude douche moesten.

Maar toen kreeg ik in het voorjaar zo'n enorme nare griep en begon het toch te kriebelen. Mijn weerstand is niet zo hoog, ieder jaar ben ik wel een paar dagen geveld door verkoudheden. Maar de griep van dit voorjaar hakte er zo in, dat ik dat liever wil voorkomen. Nou weet ik ook wel dat er een grens is aan de maakbaarheid, maar koud douchen zou ook geen kwaad kunnen. Ik zou het gewoon gaan proberen.

Koud douchen, is dat niet naar?
Met alle voordelen in het achterhoofd -hele wetenschappelijke verhandelingen had ik inmiddels gelezen, ik wil dan ook wel weten hoe het dan zit- ben ik er gewoon mee begonnen. Gewoon lekker warm douchen. Dan goed diep inademen en rustig uitademen, een keer of wat. En dan de douche naar koud draaien. De eerste neiging is dat je je rot schrikt van die kou en je adem gaat stokken, schouders hoog, en gilneigingen. Iehiehhhh. Maar als je dan rustig uitademt, blijkt die kou niet zo vervelend te zijn. De eerste 10 tellen.

De kick die het geeft, zorgt meteen voor een goed begin van de dag. Ik -watje- heb zomaar koud gedoucht. Wat een bikkel ben ik. Megastoer. Dit gevoel blijft best een tijdje bij. Mooie winst voor die paar seconde afzien.

En hoe bevalt het?
Inmiddels douche ik al zo'n anderhalve maand koud af. Iedere dag! En echt. Het went! Waar ik eerst de kraan niet helemaal op het allerkoudst draaide en m na tien seconde al uitzette, sta ik er nu rustig een half minuutje onder (met nog steeds in mijn achterhoofd hoe zielig die proefpersonen waren die 90 seconden moesten). Het geeft me nog steeds iedere ochtend een kick. Ik word er echt lekker alert wakker van. Of het verder effect heeft, dat weet ik nog niet. In het voorjaar heb ik altijd veel energie en of mijn weerstand echt hoger wordt, dat zullen we in de herfst wel merken. Maar ik vind het lekker en leuk. Alleen voor de kick blijf ik het al doen.

En die duik dan?
De ochtendduik doe ik al langer. De omstandigheden zijn ook perfect hier. Ik hoef 's morgens alleen de dijk maar over om een plons te kunnen nemen. In het water zit je in een andere wereld. Heb je letterlijk een ander perspectief. Zo helemaal alleen tussen de wolken en het water geeft zo'n ongelofelijk gevoel van vrijheid.

Vorig jaar deed ik 't regelmatig, tot eind september en ook dit jaar vind ik het weer heerlijk. Niet iedere dag hoor, maar een paar keer per week. Ook als het geen 20 graden is buiten (dat is het volgens mij ook nog maar 1 keer geweest dit jaar). Ik deed dit niet voor het gezonde of goede effect ofzo, maar gewoon voor de lekker en leuk. En dat is misschien wel het allergezondst. Benieuwd of ik met die koude douches zo getraind raak dat ook de ochtendduik lekker blijft als straks de zomer weer voorbij is. We zullen het zien!


Kijk om je heen - zie wat er gebeurt

Een liedje van Doemaar is het, ik ken niet meer de hele tekst, maar nog wel 
'oehoeeee, kijk om je heen
zie wat er gebeurt
zorg dat je wakker blijft'

Dan kun je wel denken 'ik heb helemaal geen tijd om om me heen te kijken, veel te druk'

Maar:


En zo is het maar net. Die drukte maak je zelf. Ik ga natuurlijk niemand vertellen hoe ze hun leven moeten invullen, ik heb er ook de ballen verstand van, maar voor mij werkt het om niet steeds meer en meer en meer in een dag voor elkaar te willen krijgen. Maar juist -en ook op drukke dagen- stil te staan. Te kijken. Er is zoveel leuks.


Je moet 't alleen wel willen zien.


Onkruid in de ondergaande zon bijvoorbeeld. 
Vind ik leuk.

Of fluitekruid met tegenlicht.
Vind ik ook leuk.


Na het eten niet op de bank voor de tv (dat doe ik eigenlijk nooit meer, daar heb ik het dan weer te druk voor), maar naar buiten. En zomaar een nieuw strandjuttersstrandje ontdekken. Terwijl de wolken roze kleuren en wel slagroomsoezen lijken, of suikerspinnen.


Rimpeltjes op het water.
Vind ik leuk.


Wuivend gras, waardoor het lijkt alsof je tussen de golven loopt.
Vind ik ook leuk.
Magic is echt everywhere.

Blaasbloemen.
Vind ik nog steeds heel leuk.Plantjes planten.


Een springelfje op de trampoline. Zij weet wel wat ze leuk vindt.Verse bloemen uit de tuin.Voeten in de lucht, of juist in het water.
Sta stil. Kijk om je heen. Zie wat er gebeurt.
En het geeft niet als je niet wakker blijft, maar een klein tukje in de hangmat doet. ;)Isa en Fleur gaan zitten, kijken naar hoe het witte paardje wordt uitgelaten op het strandje.


Ook bij 'slecht weer' is het echt geen slecht weer.Heerlijk juist om een duik te nemen. Het water voelt veel minder koud als de lucht koud is.

Rondje hardlopen (dat ging best zwaar trouwens).Hoezo 'slecht weer' denk ik dan. Die wolken. Die zijn toch prachtig?Zeker als dan ook de zon nog doorbreekt.


Kijk om je heen.
Zie wat er gebeurt.

Iedere dag is de tuin weer anders.

En ik weet wel dat ik bof, dat realiseer ik me maar al te goed. Het plekje waar ik woon is echt erg bijzonder. Maar onderstaande foto maakte ik gewoon in een nieuwbouwwoonwijk, tijdens Lottes vioolles. Schoonheid is overal. Als je maar kijkt.'s Avonds ga ik nog steeds wel eens 'unplugged'. Geen wifi, gewoon een beetje staren, in de caravan op onze camping. Luisteren naar het kikkerconcert en opeens ontdekken dat er een gat in de schutting lijkt te zitten.
Roald Dahl had echt gelijk.
Magic is everywhere.
Als je dezelfde plek steeds weer met nieuwe ogen kunt bekijken, ben je altijd op reis.En zo was ik vanmorgen weer op dezelfde plek als waar ik zo vaak ben als ik Lotte naar school heb gefietst en een klein rondje om fiets.


Wat is de wereld toch mooi! (en help, nu heb ik ineens niet meer Doemaar in mijn hoofd, maar een liedje van K3)....


Dit vinden anderen leuk nu