Skip to main content

Blije dingen

Gisteravond haalde ik Lotte en de posse op bij het Talententheater, ik moest even naar binnen om kaartjes voor de Kerstvoorstelling op te halen. Nou is het al zo'n prachtig oud gebouw, met kleine gangetjes en zo'n famesfeer. Vol kinderen die hun talenten aan het ontdekken zijn, met plezier leren samenwerken, ontdekken wat ze kunnen, hoeveel kracht ze hebben en wat het leven allemaal aan mogelijkheden heeft. Alleen die sfeer al vind ik bijzonder.

Maar nu kon ik ook nog spieken naar hun repetitie voor de voorstelling; een grote groep kinderen, twee bevlogen docenten ervoor. Een Nederlandse versie van Imagine, het liedje dat opeens weer zoveel warmte brengt bij zoveel mensen. Die heldere stemmetjes. Dat gevoel van verbondenheid, dat ik me nog van vroeger herinner, van optredens met een groep op een podium op school. Die onderhuidse kriebelspanning die er toch wel is. De lichtheid in de donkere dagen van de tekst. Ik kreeg er spontaan een brok van in mijn keel en moest moeite doen om niet mijn tranen te laten lopen.

Het deed me stil staan bij het mooie van december, die maand waarin warmte en de terugkeer van het licht voor mij centraal staat.

Het deed me stil staan bij meer blije dingen van de afgelopen tijd.*

Wakker worden met een blij gemoed en zin in de dag, ook al willen mijn ogen amper open omdat het zo donker is nog. Door vorig jaar was ik dit jaar best een beetje huiverig. Maar alle hulpmiddelen die ik heb ingezet lijken goed te helpen en het mooie is dan ook wel weer, dat je daar dan extra dankbaar voor bent. Gezondheid, in lijf of geest is niet zo vanzelfsprekend als dat het lijkt. En ik ben er heel blij om, eigenlijk gewoon dankbaar, dat ik gezond ben.


*
Blij om en voor Isa. Op de manege is een plek vrijgekomen voor Moon, die tot nu toe altijd bij een stalling vlak in de buurt staat. Op zich is dat natuurlijk hartstikke fijn, om zo vanaf huis op de fiets naar je paardje te kunnen. Maar de manege is ook een plek waar Isa het zo ontzettend naar haar zin heeft. Met de andere meiden, met haar werk in de kantine op zaterdag, met de lessen en het helpen in de stallen. Ze is er veel en graag. En het is nu wel echt heel erg superfijn dat die twee dingen samen komen. Dat ze in de winter ook binnen kan rijden. Dat ze vanuit school zo door kan fietsen naar Moon en nog kan rijden in het licht. Dat ze daar samen met haar vriendinnen en Moon kan zijn. Ik ben blij voor haar en ik ben blij dat ze zoiets heeft waar ze helemaal voor gaat, waar ze moeite voor doet, waar ze zoveel leert en vooral ook zoveel plezier heeft. 


*

Blij om een mooi nummer dat ik hoorde, tijdens Floortje naar het einde van de wereld. Ik heb ze niet allemaal gezien, maar vind het zo'n mooi programma. Die mensen die hun leven opbouwen, ergens buiten de lijntjes. Bijzonder vind ik dat. Toevallig keken Joost en ik samen naar de aflevering over de oesterfarm in Alaska, toen -vlak voor de aftiteling- I'm on fire van Bruce Springsteen klonk, maar dan een cover. Dankzij Twitter ontdekte ik dat het gezongen was door John Mayer, die ook al een van mijn lievelingsnummers 'daughter' zingt. Luister maar naar I'm on Fire


Blij door hardlopen, waarvan ik me net (ik typ dit nog uitzwetend in mijn loopkleren) realiseerde dat ik dit jaar echt heb gebruikt om te genieten van het lopen. Het lopen op verschillende mooie plekken, het lopen zonder prestatiedoel, maar gewoon om te genieten en me lekker te voelen. 


*
Blij door vriendschap, nog even snel een kopje thee halen bij een vriendin die straks ook op vakantie gaat en die ik nog even gedag wilde zeggen. Blij van een heerlijk avondje in Alkmaar, eten met een andere vriendin, die zo ontzettend stoer is, omdat ze in haar eentje twee kinderen opvoedt, terwijl haar ex vaker afwezig is, dan dat ze op hem kan bouwen. En dat ze dat toch maar doet en de mooie dingen in het leven blijft zien. Blij van een fijne saunadag die voor me ligt met weer een andere vriendin, die ik al even niet zag, maar met wie ik zoveel bij te kletsen heb. Blij dat ik voor vrienden heb kunnen zijn afgelopen tijd en dat ik zulke mooie vriendschappen in mijn leven heb.

*


Blij van mijn nieuwe laarsjes, die zo heerlijk warm en comfortabel zitten. Warme voeten en lekker lopen, hoe fijn is dat! En ik vind ze ook nog eens zo ontzettend leuk om te zien.


Blij voor kerstsfeer in mijn huis. Omdat we volgende week al weg gaan, nemen we maar geen 'echte' kerstboom. Maar sterren, lichtjes, extra kaarsjes en gezelligheid zorgen toch voor een wintersfeertje.

Blij van lekkere thee. Ik heb laatst een heel pakket besteld met hele fijne thee, Van die lekker chaithee, yogithee en gemberthee. Met spicy smaak en kruiden die warmte brengen. Gember, kaneel, kardemon, ik weet 't niet precies, maar ze geven warmte en zo'n hete kop thee is heerlijke ontspanning en tijd om even stil te staan in de hectiek van de dag.

December is een maand voor blij van binnen en dankbaarheid.

Waar ben jij blij om?

Comments

Anonymous said…
Hoi Jojoco,
Ik ben blij met jouw blogjes.
Ik lees ze graag, vaak doen ze me stilstaan bij de mooie dingen van het leven, vandaag ook weer, al die mooie citaten en jouw positieve manier van kijken naar de wereld om je heen...
Dank je wel daarvoor!
Veel groeten, Benedicte

Popular posts from this blog

Onderduiken

Even geen uitgebreide blogjes. Op het moment zet ik alle zeilen bij en de tanden op elkaar.


Voor iedereen die ook genoeg heeft van de winter: het komt er echt weer aan. Dat mooie licht van vandaag is een voorbode van alle mooie dagen die weer gaan komen.
Keep your head up Keep your heart strong

Kleur in huis

Feestje in de week: verse bloemen van mijn favoriete bloemist. Het is een week verder nu, maar ze staan nog steeds prachtig.

De zon geeft er nog extra kleur aan.Het mag buiten wel vriezen, vanachter het glas lijkt het echt lente.

Hard aan het leren.


Lekker aan het lopen.Vanuit de auto na een werkdag in Amsterdam. Fijn dat de zon steeds later onder gaat.
Mooie lucht!


Met Isa netflixte ik deze lekkere film. Gezellig, een avondje tv kijken.En weer een rondje!


De mimosa staat er zo uitbundig bij.


Bijna mijn eerste blaadje vol. Heel lang hield ik me niet bezig met het vergelijken van mijn loopjes, maar nu ik in training ben, wil ik ook wel iedere keer een beetje verder of een beetje sneller en ben ik heel nerderig naast de afstand en tijd ook mijn tempo en snelheid aan het berekenen.

Dit wil ik onthouden van januari

Januari was een van de somberste maanden sinds de weermetingen, met heel veel regen, mist en heel weinig zon.

Dat vraagt om troosteten: lekker versgemaakte uiensoep van Joost met gegratineerd stokbrood.

En ieder momentje dat de zon even te zien was, dook ik er boven op. Wat een mooie zonsondergang!

Monki/Kleine Sammy komt met me mee de dijk over.

Toetsweek. Hard aan het leren. Maar met resultaat: even opscheppen hoor, maar mijn Isa had zomaar het allerhoogste wiskundecijfer van heel 5 Havo en het allerhoogste economiecijfer uit haar klas.


Lotte is ook goed bezig, die heeft haar eigen leerlocatie opgezocht. Slim!

Hai!

Ik moest een dagje werken in Rotterdam en combineerde dat met een snel kijkje in de Markthal. Ik had al zoveel foto's gezien van het prachtige plafond. Dat vond ik dan ook meteen het mooiste daar. De hal was verder niet echt levendig, bijna een beetje uitgestorven. Weliswaar best een paar leuke tentjes, maar volgens mij hartstikke duur.

In Rotterdam was er bloesem.L…

Klik om verder te bladeren in mijn blog

Show more