Skip to main content

Blije dingen

Gisteravond haalde ik Lotte en de posse op bij het Talententheater, ik moest even naar binnen om kaartjes voor de Kerstvoorstelling op te halen. Nou is het al zo'n prachtig oud gebouw, met kleine gangetjes en zo'n famesfeer. Vol kinderen die hun talenten aan het ontdekken zijn, met plezier leren samenwerken, ontdekken wat ze kunnen, hoeveel kracht ze hebben en wat het leven allemaal aan mogelijkheden heeft. Alleen die sfeer al vind ik bijzonder.

Maar nu kon ik ook nog spieken naar hun repetitie voor de voorstelling; een grote groep kinderen, twee bevlogen docenten ervoor. Een Nederlandse versie van Imagine, het liedje dat opeens weer zoveel warmte brengt bij zoveel mensen. Die heldere stemmetjes. Dat gevoel van verbondenheid, dat ik me nog van vroeger herinner, van optredens met een groep op een podium op school. Die onderhuidse kriebelspanning die er toch wel is. De lichtheid in de donkere dagen van de tekst. Ik kreeg er spontaan een brok van in mijn keel en moest moeite doen om niet mijn tranen te laten lopen.

Het deed me stil staan bij het mooie van december, die maand waarin warmte en de terugkeer van het licht voor mij centraal staat.

Het deed me stil staan bij meer blije dingen van de afgelopen tijd.*

Wakker worden met een blij gemoed en zin in de dag, ook al willen mijn ogen amper open omdat het zo donker is nog. Door vorig jaar was ik dit jaar best een beetje huiverig. Maar alle hulpmiddelen die ik heb ingezet lijken goed te helpen en het mooie is dan ook wel weer, dat je daar dan extra dankbaar voor bent. Gezondheid, in lijf of geest is niet zo vanzelfsprekend als dat het lijkt. En ik ben er heel blij om, eigenlijk gewoon dankbaar, dat ik gezond ben.


*
Blij om en voor Isa. Op de manege is een plek vrijgekomen voor Moon, die tot nu toe altijd bij een stalling vlak in de buurt staat. Op zich is dat natuurlijk hartstikke fijn, om zo vanaf huis op de fiets naar je paardje te kunnen. Maar de manege is ook een plek waar Isa het zo ontzettend naar haar zin heeft. Met de andere meiden, met haar werk in de kantine op zaterdag, met de lessen en het helpen in de stallen. Ze is er veel en graag. En het is nu wel echt heel erg superfijn dat die twee dingen samen komen. Dat ze in de winter ook binnen kan rijden. Dat ze vanuit school zo door kan fietsen naar Moon en nog kan rijden in het licht. Dat ze daar samen met haar vriendinnen en Moon kan zijn. Ik ben blij voor haar en ik ben blij dat ze zoiets heeft waar ze helemaal voor gaat, waar ze moeite voor doet, waar ze zoveel leert en vooral ook zoveel plezier heeft. 


*

Blij om een mooi nummer dat ik hoorde, tijdens Floortje naar het einde van de wereld. Ik heb ze niet allemaal gezien, maar vind het zo'n mooi programma. Die mensen die hun leven opbouwen, ergens buiten de lijntjes. Bijzonder vind ik dat. Toevallig keken Joost en ik samen naar de aflevering over de oesterfarm in Alaska, toen -vlak voor de aftiteling- I'm on fire van Bruce Springsteen klonk, maar dan een cover. Dankzij Twitter ontdekte ik dat het gezongen was door John Mayer, die ook al een van mijn lievelingsnummers 'daughter' zingt. Luister maar naar I'm on Fire


Blij door hardlopen, waarvan ik me net (ik typ dit nog uitzwetend in mijn loopkleren) realiseerde dat ik dit jaar echt heb gebruikt om te genieten van het lopen. Het lopen op verschillende mooie plekken, het lopen zonder prestatiedoel, maar gewoon om te genieten en me lekker te voelen. 


*
Blij door vriendschap, nog even snel een kopje thee halen bij een vriendin die straks ook op vakantie gaat en die ik nog even gedag wilde zeggen. Blij van een heerlijk avondje in Alkmaar, eten met een andere vriendin, die zo ontzettend stoer is, omdat ze in haar eentje twee kinderen opvoedt, terwijl haar ex vaker afwezig is, dan dat ze op hem kan bouwen. En dat ze dat toch maar doet en de mooie dingen in het leven blijft zien. Blij van een fijne saunadag die voor me ligt met weer een andere vriendin, die ik al even niet zag, maar met wie ik zoveel bij te kletsen heb. Blij dat ik voor vrienden heb kunnen zijn afgelopen tijd en dat ik zulke mooie vriendschappen in mijn leven heb.

*


Blij van mijn nieuwe laarsjes, die zo heerlijk warm en comfortabel zitten. Warme voeten en lekker lopen, hoe fijn is dat! En ik vind ze ook nog eens zo ontzettend leuk om te zien.


Blij voor kerstsfeer in mijn huis. Omdat we volgende week al weg gaan, nemen we maar geen 'echte' kerstboom. Maar sterren, lichtjes, extra kaarsjes en gezelligheid zorgen toch voor een wintersfeertje.

Blij van lekkere thee. Ik heb laatst een heel pakket besteld met hele fijne thee, Van die lekker chaithee, yogithee en gemberthee. Met spicy smaak en kruiden die warmte brengen. Gember, kaneel, kardemon, ik weet 't niet precies, maar ze geven warmte en zo'n hete kop thee is heerlijke ontspanning en tijd om even stil te staan in de hectiek van de dag.

December is een maand voor blij van binnen en dankbaarheid.

Waar ben jij blij om?

Comments

Anonymous said…
Hoi Jojoco,
Ik ben blij met jouw blogjes.
Ik lees ze graag, vaak doen ze me stilstaan bij de mooie dingen van het leven, vandaag ook weer, al die mooie citaten en jouw positieve manier van kijken naar de wereld om je heen...
Dank je wel daarvoor!
Veel groeten, Benedicte

Dit vinden anderen leuk nu

Random zomerfotootjes

Het water is weer tot rust gekomen, de ergste golfslag is weg. Zo mooi vind ik het dan, hoe de wolken weerspiegeld worden in het water. Zeker als je aan het zwemmen bent, dan zit je daar echt Middenin. Zo fijn!

Ik kan daar echt zo van genieten, even koffie aan het water.

Nichtje Fie werd 5 en kreeg een zeemeerminnenstaart. Wat cool zeg!


Gewoon nog maar wat plaatjes van het water, ik krijg er zelf nooit genoeg van, hopelijk jij ook niet (anders klik je maar weg ;))


De kippen en haan zijn gewend aan de nieuwe slaapplek van de haan en verzamelen daar 's morgens voor het eten. De kuikens zijn al groot en ik denk dat de twee witte allebei haantjes zullen worden. Als dat maar goed gaat straks....


Prachtige zonsondergang. Cadeautje aan het einde van de dag.


Isa stuurde een fotootje, die was nog even naar Reuring met vriendinnen. Gezellig dat ze ons dan een beetje op de hoogte houdt in de familie app groep.


Zomereten: veel kleur. Daar word je toch blij van?


Tijd van de toetsweken. Het is…

Walk with me, loop je een eindje mee?

Loop je een eindje mee door de tuin? Het is zo'n mooie avond, met dat zachte goudkleurige licht. Door mijn 'pak-nog-minder-mijn-telefoon-experiment' neem ik deze keer mijn echte camera weer eens mee. En eerlijk is eerlijk, hoe mooi de foto's van mijn Samsung ook kunnen zijn, dit is toch wel net even een tikkie mooier. 
Door mijn camera kijk ik extra goed naar alles om me heen. De zachte haartjes van de planten, stuifmeelkorrels, de voelsprieten van een vlinder, hoe de kleur verandert als je je blik verandert van met de zon mee naar tegen het licht in. En niet alleen mijn ogen, ook mijn andere zintuigen zet ik goed aan het werk. Het ruikt zo lekker, in de avond in de tuin. De geur van lavendel, van de vlinderstruiken. En het al beetje vochtige gras aan mijn voeten (met hier en daar een naaktslak, ieuw!), het windje dat door mijn haren waait.
Ik ben een bofkont, dat ik hier woon. Maar wel een bofkont die dat heel goed beseft en er misschien wel meer dan wie ook van kan …

Zomers weekend

Zo'n zomers weekend vraagt erom om in het water te beginnen. Heerlijk stuk gezwommen. Alleen nog een staart en ik ben een zeemeermin ;).Met Lotte maakte ik dit heerlijke toetje: Rabarber in kleine stukjes even koken. Banaan erdoor, schepje suiker en wat custardpoeder, in stukjes geknipte marshmellows erover en dan in de oven.


De perfecte mix van zuur, zoet, romig en zomer.


Boek uitgelezen. De recensies waren niet zo positief, maar ik vond het een bijzonder boek. Over een vrouw die in de jeugdzorg werkt en daarin alles goed wil doen, maar ondertussen haar eigen zoon uit het oog verliest.
De zoon komt door allerlei suffe omstandigheden en domme puberkeuzes in de ene na de andere ellende terecht. Mede door zijn vrienden die praten in osso en wallah en andersoortige straattaal.
Een derde hoofdrolspeler is de uitgerangeerde leraar, die tegenwoordig liever vogels kijkt maar een beginnende vriendschap sluit met de zoon.

Als de moeder op haar werk in de problemen komt omdat er een kind …