Dubai - dag 1: Disney voor volwassenen


Ja hoor, daar ging ik alweer. Het blijft feest. Ibiza. Malmo. En dan nu naar Dubai. Mijn vriendinnetje Suzanne woont daar en ik wil natuurlijk even kijken hoe ze het heeft. Zij gaat de hele wereld over. Samen reisden we door Indonesië, Maleisië en China. Ik volgde haar naar Bangalore en Kerala in India waar ze in een opvanghuis voor straatkinderen werkte. Ik ging met Lotte naar Frankfurt, waar ze woonde en als international teacher werkte. Dus nu moest ik natuurlijk ook kijken hoe ze het in Dubai heeft. 

Vanuit de lucht zag het er al prachtig uit. En dat is zo raar van reizen met het vliegtuig. Binnen no time sta je in een heel andere wereld. Na een kort nachtje werd ik wakker van het licht tussen de gordijnen. Gek is dat altijd, dat je dan geen idee hebt waar je bent. Ik spiekte door de ramen.


En, wat later, toen Suus ook wakker was, gingen we naar het dakterras en kon ik zien waar ik was beland. Dubai. Een soort Disney voor volwassenen.


De eerste dag, we gingen samen op pad, de malls bekijken. Eerst langs de enorme skihal, de grootste indoorbaan ter wereld volgens mij, vlak om de hoek van waar ze woont.Een bijzondere wereld voor een boerenmeisje als ik geworden ben. Winkels, winkels, winkels. Een overdaad aan spullen. Wie koopt dat allemaal? Alle merken die je je kunt bedenken. Overal muziek, geluid, geglitter, lichten. Alles brandschoon en overal personeel.Een bijzondere sfeer. Zoveel nationaliteiten bij elkaar. Van heel Arabisch, tot sexy geklede toeristen. Van sjieke zakenmensen, tot gezinnen met jonge kinderen.Langs het aquarium, waar 30.000 vissen zwemmen, midden in het winkelcentrum. Dat is nog eens wat anders dan de vissenkom bij de Chinees, die ik me van vroeger herinner.

Restaurantjes uit alle windstreken. Van Franse Bistros tot Indiaas, tot alle burgertenten die je maar kunt bedenken.


En overal spullen te koop. Dure spullen. Vol glitters.


En dan opeens torent daar een dinosaurus boven ons uit. En hij is nog echt ook. Opgegraven en ingevlogen. En belicht met neon. Naturalis, eat your heart out.


Alles is nep, maar het is geweldig om te zien. Een soort Fata Morgana uit de Efteling.


Een schitterende waterval, met rustgevend geruis van water. Net alsof ik weer een beetje aan het IJsselmeer zit.


Selfietime. Overal hebben mensen hun telefoons in hun hand.


Wel heel erg mooi hoor.En dan buiten zien we de Burj Kalifa. De allerhoogste skyscraper van de hele wereld. 828 meter hoog.


Je zou daar maar de ramen moeten lappen.


Een bijzondere skyline hoor. En overal zijn nog bouwputten en worden nieuwe torens de grond uit gestampt.


Enorme wegen.


En gezellig lunchen samen. Bijkletsen. Alsof we elkaar gister nog zagen. Maar nu woont zij hier gewoon in deze gekte. Ze vindt het geweldig.


Vriendinnetjes!


's Avonds gaan we met zijn drietjes naar de Dubai Marina. Een 'nieuwe' wijk. Het 'Manhattan' van Dubai wordt het ook wel genoemd.
We nemen een heerlijke duik in het warme zeewater en zien de zon langzaam ondergaan. In de zomer was het in Dubai eigenlijk altijd boven de 40 graden. Nu zijn de 'koele' maanden aangebroken, met zo'n 28 graden. Dat maakt Dubai heel aantrekkelijk voor veel mensen. Altijd warm weer. Iedere dag naar het strand kunnen. Iedere avond een duik.Bijzonder hoor. Mooi om te zien hoe het langzaam donker wordt en alle lichtjes aangaan.Een relaxte sfeer. Niks streng MiddenOostens, maar flaneren op straat, terrasjes, eettentjes en een drukte van belang.
Wat een indrukken. Wat een bizarre wereld. Wat een geweldige eerste dag!

4 comments:

Francine said...

GEWELDIG! wow!

Monique Helfrich said...

Wie reist, kan verhalen. En dat kun jij! Zo gaaf om te zien en te lezen. Ik ken veel mensen die regelmatig naar Dubai gaan en daar ook wel over vertellen maar nu pas kan ik me er goed een voorstelling van maken.

Sil said...

Wauw, wat gaaf!!!
Geniet!!!

Edith said...

Tja, wat een kermis daar hè?! Mijn dochter heeft er 2 jaar gewerkt, ook in het int. onderwijs. Hoewel er natuurlijk heel veel scholen zijn, zouden ze zomaar collega's op dezelfde school kunnen zijn geweest :-) Zo te zien, woont je vriendin ook in Al Barsha!?
Anne werkte bij Taleem (Jumeira Baccalaureate) en nu sinds augustus in Trondheim.
En schitterende foto's heb je weer gemaakt, geweldig om je reis zo een beetje mee te beleven!

Dit vinden anderen leuk nu