Skip to main content

Jo's rariteiten - deel 3 - Koud douchen en een frisse duik

Deel 3 in de serie van Jo's rariteiten om gezonder te gaan leven. Meer sporten, meer ontspanning, meer rust en balans. Het leek me leuk eens een serie te doen over mijn rariteiten. Deel 1 ging over mijn 'activity tracker', de Jawbone Up Move. In Deel 2 schreef ik over Online Yoga.

Vandaag deel 3: over koud douchen en de frisse duik


Laat ik beginnen te vertellen dat ik een echt watje ben. Het duurt bij mij altijd uren voor ik 'door' ben als we gaan zwemmen. In de sauna sla ik het koude dompelbad liever over. En koud douchen? Ik hoorde het wel eens van mensen die het deden en erbij zweerden, maar brrrrr, dat leek me echt niets voor mij. Waarom zou je?

Waarom zou je?
In het najaar van 2014 las ik er een stukje over op de site van Sportrusten (nog zo'n rariteit van mij).
Vijf redenen om koud te douchen. Goede doorbloeding, betere weerstand, meer energie, goed voor je huid. Ga zo maar door.Ik vond het interessant en zag opeens meer en meer stukken verschijnen over het nut van koud douchen. Maar nog steeds dacht ik dat 't niks voor mij zou zijn. Ik las over onderzoek, waarbij in januari een paar duizend mensen koud gingen afdouchen. De CoolChallenge begon en ik had medelijden met al die mensen die iedere ochtend onder een koude douche moesten.

Maar toen kreeg ik in het voorjaar zo'n enorme nare griep en begon het toch te kriebelen. Mijn weerstand is niet zo hoog, ieder jaar ben ik wel een paar dagen geveld door verkoudheden. Maar de griep van dit voorjaar hakte er zo in, dat ik dat liever wil voorkomen. Nou weet ik ook wel dat er een grens is aan de maakbaarheid, maar koud douchen zou ook geen kwaad kunnen. Ik zou het gewoon gaan proberen.

Koud douchen, is dat niet naar?
Met alle voordelen in het achterhoofd -hele wetenschappelijke verhandelingen had ik inmiddels gelezen, ik wil dan ook wel weten hoe het dan zit- ben ik er gewoon mee begonnen. Gewoon lekker warm douchen. Dan goed diep inademen en rustig uitademen, een keer of wat. En dan de douche naar koud draaien. De eerste neiging is dat je je rot schrikt van die kou en je adem gaat stokken, schouders hoog, en gilneigingen. Iehiehhhh. Maar als je dan rustig uitademt, blijkt die kou niet zo vervelend te zijn. De eerste 10 tellen.

De kick die het geeft, zorgt meteen voor een goed begin van de dag. Ik -watje- heb zomaar koud gedoucht. Wat een bikkel ben ik. Megastoer. Dit gevoel blijft best een tijdje bij. Mooie winst voor die paar seconde afzien.

En hoe bevalt het?
Inmiddels douche ik al zo'n anderhalve maand koud af. Iedere dag! En echt. Het went! Waar ik eerst de kraan niet helemaal op het allerkoudst draaide en m na tien seconde al uitzette, sta ik er nu rustig een half minuutje onder (met nog steeds in mijn achterhoofd hoe zielig die proefpersonen waren die 90 seconden moesten). Het geeft me nog steeds iedere ochtend een kick. Ik word er echt lekker alert wakker van. Of het verder effect heeft, dat weet ik nog niet. In het voorjaar heb ik altijd veel energie en of mijn weerstand echt hoger wordt, dat zullen we in de herfst wel merken. Maar ik vind het lekker en leuk. Alleen voor de kick blijf ik het al doen.

En die duik dan?
De ochtendduik doe ik al langer. De omstandigheden zijn ook perfect hier. Ik hoef 's morgens alleen de dijk maar over om een plons te kunnen nemen. In het water zit je in een andere wereld. Heb je letterlijk een ander perspectief. Zo helemaal alleen tussen de wolken en het water geeft zo'n ongelofelijk gevoel van vrijheid.

Vorig jaar deed ik 't regelmatig, tot eind september en ook dit jaar vind ik het weer heerlijk. Niet iedere dag hoor, maar een paar keer per week. Ook als het geen 20 graden is buiten (dat is het volgens mij ook nog maar 1 keer geweest dit jaar). Ik deed dit niet voor het gezonde of goede effect ofzo, maar gewoon voor de lekker en leuk. En dat is misschien wel het allergezondst. Benieuwd of ik met die koude douches zo getraind raak dat ook de ochtendduik lekker blijft als straks de zomer weer voorbij is. We zullen het zien!


Comments

Jolanda said…
Zal ik ook? Ieieie... Morgen maar eens proberen. :-)

Dit vinden anderen leuk nu

Random zomerfotootjes

Het water is weer tot rust gekomen, de ergste golfslag is weg. Zo mooi vind ik het dan, hoe de wolken weerspiegeld worden in het water. Zeker als je aan het zwemmen bent, dan zit je daar echt Middenin. Zo fijn!

Ik kan daar echt zo van genieten, even koffie aan het water.

Nichtje Fie werd 5 en kreeg een zeemeerminnenstaart. Wat cool zeg!


Gewoon nog maar wat plaatjes van het water, ik krijg er zelf nooit genoeg van, hopelijk jij ook niet (anders klik je maar weg ;))


De kippen en haan zijn gewend aan de nieuwe slaapplek van de haan en verzamelen daar 's morgens voor het eten. De kuikens zijn al groot en ik denk dat de twee witte allebei haantjes zullen worden. Als dat maar goed gaat straks....


Prachtige zonsondergang. Cadeautje aan het einde van de dag.


Isa stuurde een fotootje, die was nog even naar Reuring met vriendinnen. Gezellig dat ze ons dan een beetje op de hoogte houdt in de familie app groep.


Zomereten: veel kleur. Daar word je toch blij van?


Tijd van de toetsweken. Het is…

Walk with me, loop je een eindje mee?

Loop je een eindje mee door de tuin? Het is zo'n mooie avond, met dat zachte goudkleurige licht. Door mijn 'pak-nog-minder-mijn-telefoon-experiment' neem ik deze keer mijn echte camera weer eens mee. En eerlijk is eerlijk, hoe mooi de foto's van mijn Samsung ook kunnen zijn, dit is toch wel net even een tikkie mooier. 
Door mijn camera kijk ik extra goed naar alles om me heen. De zachte haartjes van de planten, stuifmeelkorrels, de voelsprieten van een vlinder, hoe de kleur verandert als je je blik verandert van met de zon mee naar tegen het licht in. En niet alleen mijn ogen, ook mijn andere zintuigen zet ik goed aan het werk. Het ruikt zo lekker, in de avond in de tuin. De geur van lavendel, van de vlinderstruiken. En het al beetje vochtige gras aan mijn voeten (met hier en daar een naaktslak, ieuw!), het windje dat door mijn haren waait.
Ik ben een bofkont, dat ik hier woon. Maar wel een bofkont die dat heel goed beseft en er misschien wel meer dan wie ook van kan …

Daily life in week 29: een beetje vakantie in iedere dag

Terug uit Slovenië en weer thuis bij mijn eigen gekke lieve mensen. Spelletje doen in de tuin, kijken naar de ondergaande zon, beetje onkruid trekken en alle bloemetjes vriendelijk toespreken. Het zijn de fijne dingen in het leven.

Zomer in Nederland. Laatste 'echte' werkweek, maar het voelt al als vakantie. Een paar uurtjes eerder stoppen en met zijn vieren nog even op pad. Ik had gelezen over het stadsstrand bij Zaandam en was benieuwd. Helaas bleek het gesloten te zijn, maar we lieten ons niet ontmoedigen en reden door naar Wormerveer, waar je ook zo heerlijk aan het water kunt zitten. Drankje, bitterballetje, lekker bijkletsen met zijn viertjes en ons verheugen op binnenkort: de roadtrip door Californië!Na het werk lekker in de tuin kroelen met Rocky die nogal opdringerig kan zijn.

Avondwandeling door het dorp, waar er een filmset is opgebouwd. Ik heb nog niet kunnen achterhalen welke film er werd gedraaid, maar ik snap ze. Het is een bijzonder mooie locatie.


Dag zon, be…