Skip to main content

Jo's rariteiten - deel 2- Online Yoga

Deel 2 in de serie van Jo's rariteiten om gezonder te gaan leven. Meer sporten, meer ontspanning, meer rust en balans. Het leek me leuk eens een serie te doen over mijn rariteiten. Deel 1 ging over mijn 'activity tracker', de Jawbone Up Move. Vandaag schrijf ik een stukje over Online Yoga.

Online Yoga? Wasda?
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, yoga heeft juist het beeld over zich van wierook en zweef, en alleen maar biodynamisch groente eten en tulbanden op je hoofd, dat is toch niks voor online? Ik moet eerlijk zeggen dat ik vroeger ook een klein beetje zo'n beeld had van yoga. Het leek me op zich best lekker hoor, maar het waren allemaal van die rare figuren die dat deden (op Oma Ans, de yogaveteraan na). Van die mensen die opeens dreadlocks namen en zichzelf gingen ontdekken in India, dat soort werk. Daar voelde ik me te nuchter voor.

Maar toen ontdekte ik Online Yoga. Al een paar jaar geleden. Ik weet nog wel dat ik naast het hardlopen aanvullende trainingen wilde doen, voor wat meer kracht. Deed een poging met 30 day shred van Jillian Michaels. Wat ik best wel geinig vond, maar ook erg saai en een beetje te Amerikaans pusherig.

Tara Stiles - finding ease
En toen ontdekte ik eerst Tara Stiles. De Yoga Rebel. Ik heb al heel wat vaker over haar geschreven. Het is een vreselijk leuk, heel down to earth mens, die yoga uit de 'mystieke-wij-weten-het-beter-en-kunnen-hele-ingewikkelde-houdingen' haalde. Zij staat voor 'finding ease' en dat is precies wat ik zo lekker ben gaan vinden van yoga. In plaats van steeds maar te pushen en je grenzen over te gaan (wat ik ook best lekker vind met hardlopen af en toe), is dit de andere kant. Leren luisteren naar je lijf, voelen waar de stijve spieren zitten, of je nek een beetje verkrampt is door de hele dag achter de computer en je bewust zijn van die geweldige connectie tussen spieren, pezen, botten, alles. Het gaat om 'paying attention', met aandacht en nieuwsgierigheid kijken naar wat er gebeurt in je lijf.

Ze zegt: "When we practice paying attention, whether in meditation, yoga (moving mediation), or simply walking down the street, we can choose to be at ease, or choose to be tense. It’s a choice, and that choice is up to no one but us to decide."

Ze heeft verschillende online workouts, als je op YouTube zoekt op Tara Stiles, vind je er een heleboel, van beginner tot gevorderd, allemaal heel behapbaar, een minuut of tien.
Ik deed ze met plezier, tot ik Adriene ontdekte.

Yoga with Adriene - find what feels good


Adriene is een meisje uit Texas, die echt de meest geweldige yogaworkouts op YouTube plaatst. Ze zou je buurmeisje kunnen zijn, heeft een prettige stem en is fijn om naar te kijken (Tara Stiles is zo lang en mager, dat ik het af en toe een beetje eng vond om te kijken, dat leidt toch een beetje af).


Find what feels good is haar benadering, vergelijkbaar met finding ease. En ik merk zelf, dat door regelmatig yoga te doen (nu een paar keer per week), je die ease steeds makkelijker find. Ik voel  me er zo lekker bij! Merk dat ik sterker aan het worden ben, een heel stuk leniger, dat de spieren die door het hardlopen kort worden weer soepel worden en dat mijn balans enorm verbetert. Letterlijk, ik kan steeds makkelijker op 1 been in een gekke houding staan en figuurlijk: ik voel beter aan wat mijn lijf kan en let er beter op. Niet maar doorpushen en doorgaan tot ik een blessure heb, zoals vorig jaar, maar genieten van het bewegen. En juist door die 'ease' lijkt het wel makkelijker te gaan.Als je wil beginnen met yoga, dan zijn haar video's echt aan te raden. Ze heeft er een heleboel, voor specifieke gebieden: pijn in je rug, yoga voor hardlopers, yoga voor op kantoor. Maar ook de 'foundations of yoga' waarin ze heel rustig stap voor stap uitlegt wat de goede houding, alignment en het idee achter bepaalde bewegingen is. Waar ik bij video's als die van Jillian Michaels me meer richtte op 'volhouden' en de vorm het verloor door vermoeidheid, gaan deze oefeningen trager, maar omdat je ze met heel veel aandacht en focus doet, zijn ze erg intensief en ben ik altijd helemaal ontspannen na zo'n workout.30 days of yoga
Een hele leuke om jezelf uit te dagen is de 30 days of yoga, waarin je 30 dagen lang verschillende workouts doet, van een minuut of 10 tot een half uurtje. Gedurende de 30 dagen zul je al snel merken dat je soepeler, sterker, flexibeler wordt, en het is gewoon echt ontzettend leuk om te doen.

Ik startte in januari en ben begin april gewoon weer opnieuw begonnen. Niet iedere dag, ik denk dat ik het een keer of 3-4 per week doe. Gewoon met mijn ipad en een matje, of beneden op het kleed. Het is een van mijn rariteiten en ik ben superblij dat ik het heb ontdekt!

Comments

wilmi said…
Echt nog nooit gedaan dat yoga, altijd zo'n gedachte dat dat iets is voor slanke lenige mensen.
Maar zoals jij het beschrijft lijkt het me best wel iets. Ik zou best wat soepeler willen worden ja..
Linda said…
Leuk stukje. Ik ga me er eens in verdiepen.
pieke said…
ik heb de posts van adrienne via jou gevonden en ik ben er zo blij mee! dank voor de tip
pieke said…
ik heb de posts van adrienne via jou gevonden en ik ben er zo blij mee! dank voor de tip

Popular posts from this blog

Donkere wolken en een eiland in het IJ

Na het eten, na de koffie. Joost en ik kijken elkaar aan, 'nog een stukje lopen samen?'
We rijden een stukje verderop langs de dijk en zetten de auto bij de camping neer. Als we de dijk overlopen zien we enorme donkere wolken onze kant op komen. Een machtig mooi gezicht.


We lopen een rondje, langs een zielig konijn met een enorme tumor op zijn borst, dat stilletjes in het gras zit. Langs wuivend riet en opvliegende spreeuwen. Hier en daar een spetter, en als we bijna weer terug zijn, barst de bui los. Dikke druppels kletteren op ons hoofd. We hebben de wind in de rug en laten ons maar natregenen.


Op weg naar huis zien we de zon weer tevoorschijn komen. En thuis wacht een verrassing.


We drogen ons snel af en trekken droge kleren aan. Ik zet een kopje thee. En verder kijk ik alleen naar het prachtige licht. Niets meer nodig verder.
Andere avond, zelfde mooie Hollandse luchten.


Ook weer een wandelingetje op de dijk, met prachtige wolken.En dan de volgende morgen beginnen met ko…

April doet wat ie wil. En mei ook

Dit zijn Joost en Lotte.  Joost spaart auto's. Net als vroeger. Alleen zijn ze nu groter. Lotte vindt het wel grappig. Ik ook. Vooral deze leuke nieuwe. Mijn lievelings op het moment!

We gingen er een stukje mee touren.Naar de molen, waar muziek was. Met weinig bezoekers, want het was KOUD!

Gelukkig had ik mijn eigenwijsheid laten varen en mijn echte winterjas weer van zolder gehaald. Mijn tussenjas (die eigenlijk de afgelopen weken ook niet voldeed) trok het echt niet meer, die koude wind.

Gelukkig konden we er wel om lachen. Hoe kan dat ook anders, in zo'n grappig autootje.

Herfstvakantiedingen doen: Bowlen met het gezin + aanhang. Gezellig avond, vooral het laatste potje, want toen won ik ;).


Wandelingetje.


En toen was het opeens warm. Gek genoeg maar op een paar plekjes in onze tuin. Hier achter de caravan op de camping zelfs zo warm dat ik binnen no time al mijn kleren uit had gedaan en in mijn ondergoed in de zon zat te lezen. Zo lekker!

Lotte voegde zich bij me. Ze ha…

Week 16: dingen uit deze tijd

Wat maakt het dagelijkse leven fijn deze dagen? In de opmars naar het 'echte' warme voorjaar word ik blij van veel dingen. Niet alleen de belofte van de komende warmere maanden, maar juist ook dit grillige aprilweer heeft zijn charme. Groeiseizoen.
Nieuwe plannen. Joost recyclete een oud bad tot hot tub to be. Kwestie van straks een vuurtje onder stoken en dan in bad uitzicht op de ondergaande zon. Hoe cool is dat nu weer?

De zon is alweer zo vroeg op dat ik 'm niet meer op zie komen. Al voor half 7 en dan lig ik nog in mijn bedje. Maar ik begin de dagen wel bijna altijd aan het IJsselmeer. Als ik de dijk opklim, de ganzen nu met hun ganzenkuikens, zie wegvluchten, de wolken boven het water zie hangen, dan weet ik dat het goed is.De liefste kat van de wereld deze knorrie, eh, Rocky. Hij snurkt zo hard en kan zo goed luieren. 

Zo'n fijn stukje vind ik dit. De lage polder met de molen. Als kind speelde ik hier af en toe bij kennissen van de ouders van een vriendin, die…

Klik om verder te bladeren in mijn blog

Show more