Skip to main content

Afscheid


Het afgelopen jaar fotografeerde ik steeds minder met mijn spiegelreflex. Best zonde, want hoewel mijn Iphone best hele mooie foto's maakt, ligt er toch een geweldig apparaat zomaar op de plank. Zeker als je zo van fotograferen houdt als ik doe. Maar ja, Met mijn grote lens is het een zwaar ding. Die stop je niet zomaar in je tas, laat staan in je zak, waar ik wel altijd mijn Iphone tot mijn beschikking heb. 


Een hele tijd heb ik het maar laten gaan, maar in mijn achterhoofd was ik al lang bezig met het nadenken over een vervanger. Zou ik toch de overstap gaan maken van mijn Sony A550 naar een Nikon of Canon? Zou ik dan weer meer gaan fotograferen? Met al die nieuwe toestellen en lenzen en de ontwikkelingen die zo snel gaan, is het een tijdrovende klus om te bepalen wat je wil. Ik nam er mijn tijd voor. Steeds sterker kwam ook naar voren dat ik misschien wel veel beter naar een systeemcamera kon overstappen. Kleiner, compacter, maar wel met de mogelijkheid lenzen te wisselen en net zoveel instelmogelijkheden als mijn dslr, zoniet meer.

En zo begon mijn studie naar systeemcamera's. Het internet is dan zo'n enorme bron van informatie. Ik had er een paar op mijn shortlist staan en had op de een of andere manier een voorkeur voor de Samsung NX30. Had er mooie foto's van gezien en goede dingen over gelezen. Maar toch nog andere camera's ook op mijn shortlist.


Daarom voor het eerst niet zelf besloten en via internet besteld, maar naar een camerawinkel gegaan, Cameraland, in Alkmaar. Daar legde ik mijn twijfels uit. Canon, Nikon, of toch de systeemcamera, want mijn belangrijkste 'probleem' was dat ik mijn camera te weinig meenam vanwege het formaat.

Al heel snel kreeg ik de Olympus E m10 in mijn handen. Dat was raar. Klein. Retro. Echt een ouderwets toestel met metalen behuizing. Maar licht en compact. Ik vond het even wennen. Wilde ook de Samsung vasthouden. Fijn ding, maar niet veel kleiner dan mijn Sony. En dat was toch wel wat ik wilde.


En zo ruilde ik, vrij stellig, mijn toestel en extra lenzen in, kreeg er veel te weinig geld voor terug, maar had geen zin in het gedoe om de spullen zelf te verkopen via Marktplaats.

En toen liep ik de winkel uit met een nieuwe camera.
Deze foto's op mijn log zijn dan ook het afscheid van mijn DSLR. Een nieuw tijdperk breekt aan.
Ik ben weer een dummy. Ik kon in eerste instantie de aan- en uitknop niet eens vinden. Ben nog aan het zoeken hoe het scherpstellen goed werkt (wel 81 punten, ipv de 5 die ik had), ben me aan het verdiepen in de mogelijkheden en alle functies. Spannend en leuk! En de eerste foto's zijn veelbelovend. Ik denk dat ik straks weer met nog meer plezier ga fotograferen!

Comments

Jolanda said…
Wat leuk! Snap je keuze.
Ik heb juist een nieuwe spiegelreflexbody gekocht. Eentje die je inderdaad niet heel handig meeneemt, maar ik wil vooral portretten maken. Dat vind ik zó leuk.
Volgende week ontvang ik de body en ga ik ook weer op onderzoek uit. Zin in.
Veel fotografeerplezier!

Popular posts from this blog

Donkere wolken en een eiland in het IJ

Na het eten, na de koffie. Joost en ik kijken elkaar aan, 'nog een stukje lopen samen?'
We rijden een stukje verderop langs de dijk en zetten de auto bij de camping neer. Als we de dijk overlopen zien we enorme donkere wolken onze kant op komen. Een machtig mooi gezicht.


We lopen een rondje, langs een zielig konijn met een enorme tumor op zijn borst, dat stilletjes in het gras zit. Langs wuivend riet en opvliegende spreeuwen. Hier en daar een spetter, en als we bijna weer terug zijn, barst de bui los. Dikke druppels kletteren op ons hoofd. We hebben de wind in de rug en laten ons maar natregenen.


Op weg naar huis zien we de zon weer tevoorschijn komen. En thuis wacht een verrassing.


We drogen ons snel af en trekken droge kleren aan. Ik zet een kopje thee. En verder kijk ik alleen naar het prachtige licht. Niets meer nodig verder.
Andere avond, zelfde mooie Hollandse luchten.


Ook weer een wandelingetje op de dijk, met prachtige wolken.En dan de volgende morgen beginnen met ko…

April doet wat ie wil. En mei ook

Dit zijn Joost en Lotte.  Joost spaart auto's. Net als vroeger. Alleen zijn ze nu groter. Lotte vindt het wel grappig. Ik ook. Vooral deze leuke nieuwe. Mijn lievelings op het moment!

We gingen er een stukje mee touren.Naar de molen, waar muziek was. Met weinig bezoekers, want het was KOUD!

Gelukkig had ik mijn eigenwijsheid laten varen en mijn echte winterjas weer van zolder gehaald. Mijn tussenjas (die eigenlijk de afgelopen weken ook niet voldeed) trok het echt niet meer, die koude wind.

Gelukkig konden we er wel om lachen. Hoe kan dat ook anders, in zo'n grappig autootje.

Herfstvakantiedingen doen: Bowlen met het gezin + aanhang. Gezellig avond, vooral het laatste potje, want toen won ik ;).


Wandelingetje.


En toen was het opeens warm. Gek genoeg maar op een paar plekjes in onze tuin. Hier achter de caravan op de camping zelfs zo warm dat ik binnen no time al mijn kleren uit had gedaan en in mijn ondergoed in de zon zat te lezen. Zo lekker!

Lotte voegde zich bij me. Ze ha…

Week 16: dingen uit deze tijd

Wat maakt het dagelijkse leven fijn deze dagen? In de opmars naar het 'echte' warme voorjaar word ik blij van veel dingen. Niet alleen de belofte van de komende warmere maanden, maar juist ook dit grillige aprilweer heeft zijn charme. Groeiseizoen.
Nieuwe plannen. Joost recyclete een oud bad tot hot tub to be. Kwestie van straks een vuurtje onder stoken en dan in bad uitzicht op de ondergaande zon. Hoe cool is dat nu weer?

De zon is alweer zo vroeg op dat ik 'm niet meer op zie komen. Al voor half 7 en dan lig ik nog in mijn bedje. Maar ik begin de dagen wel bijna altijd aan het IJsselmeer. Als ik de dijk opklim, de ganzen nu met hun ganzenkuikens, zie wegvluchten, de wolken boven het water zie hangen, dan weet ik dat het goed is.De liefste kat van de wereld deze knorrie, eh, Rocky. Hij snurkt zo hard en kan zo goed luieren. 

Zo'n fijn stukje vind ik dit. De lage polder met de molen. Als kind speelde ik hier af en toe bij kennissen van de ouders van een vriendin, die…

Klik om verder te bladeren in mijn blog

Show more