Make it happen

Een trotse blogpost over mijn vriendin Petra.

Lottes vriendinnetje Juuls heeft een shirt met daarop 'Make it happen'. Toen ik haar vroeg of ze wist wat het betekende zei ze 'Maak het waar'. En later gaf ze nog meer uitleg. 'Mijn vader zegt dat ik alles kan worden, als ik maar echt wil.'

Dat vind ik nou mooi. En ze heeft gelijk. Petra is daar een voorbeeld van. Voor dit project al een selfmade woman. Met lef, enthousiasme en doorzettingsvermogen werd ze van hip administratief medewerker bij een modemerk journalist bij Yes. En toen Yes op de fles ging, zat ze niet bij de pakken neer. Nee, ze werkte aan haar netwerk, haalde het onderste uit de kan en is nu zelfstandig journalist die artikelen schrijft voor allerlei tijdschriften. Dat vind ik al gaaf.

Maar samen met haar vriendin Grace heeft ze zo'n gaaf project uit de grond getimmerd.


Ken je dat? Van die avonden dat je in de kroeg, of ergens anders, aan het brainstormen bent. Dat je een gaaf idee hebt. Dat er energie en creativiteit opborrelt. Geweldige avonden.

Zij hadden zo'n avond, ergens in de zomer van dit jaar. Maar daar hield het niet op. Daar begon het pas. En ze maakten het waar. Ze bedachten, schreven, vulden, gaven vorm aan een magazine Makandra Su lifestyle.
Een lifestyle magazine speciaal voor Surinamers. Want wist je dat van alle bevolkingsgroepen Surinamers het vaakst diabetes en hart- en vaatziekten ontwikkelen en ze ook jonger sterven aan de gevolgen van deze aandoeningen?  Voor een deel is dat genetisch bepaald, maar ook verkeerde voeding speelt een grote rol.

De droom van Petra en Grace was om daar iets mee te doen. Ze interviewden en fotografeerden bekende Surinamers, schreven artikels in samenwerking met een cardioloog, internist en diƫtist die veel afweten van deze specifieke problematiek. Ze maakten er een mooie uitgave van, met prachtige recepten, mooi gefotografeerd, mooie verhalen en een bijzondere indeling.

Make it happen. Zij deden het. En ze hopen dat heel veel mensen dit boek kopen en het voor zichzelf waarmaken. Gezond en fit leven. Genieten van het leven.

Ik ben razend trots en raad iedereen aan om snel te kijken op: http://www.makandraproducties.nl
En beter nog: het boek te bestellen, in de webwinkel, voor € 9,95. Voor jezelf of iemand die je kent. Of allebei ;). Als je dat voor 2 december doet, betaal je geen verzendkosten.

Je kunt ook naar hun Facebookpagina. Hou ze in gaten, want they made it happen!


Sinterklaasintocht

Het einde van een tijdperk.

Nu Lotte aan de andere kant van het geheim is beland, sluiten we een fase af. Gelukkig heb niet alleen ik daar moeite mee. Zowel Isa als Lotte willen dit jaar nog gewoon Sinterklaas vieren zoals altijd. Met schoen zetten. Met zingen. Met een zak cadeaus die opeens ergens verstopt is. 

Maar de 'echte' intocht ging dit jaar aan me voorbij. Isa was bij de paarden. Lotte met Oma naar het klassieke concert. Even dacht ik nog gewoon zelf lekker naar Edam te gaan voor de Sintsfeer. Maar het kwam er niet meer van.

Gelukkig kon ik Lotte zover krijgen om het weekend erop naar de intocht in Oudendijk te gaan. Een winderig dorpje hier in de buurt. Het was grijs en koud. Het waaide. De echte sfeer kwam er niet in. Lotte was opeens ook zo groot tussen de echte gelovers. 

Dit jaar dus geen brok in mijn keel en geen vlinders in mijn buik bij het zien verschijnen van de boot. Mijn kinderen zijn groot. Mweh...
Keek op de week

Kennen jullie het nog? Keek op de Week? Vaste prik vroeger op zondag. 

Hier mijn keek op de week. 

De avond valt in de polder. Zo mooi om te zien hoe het licht weerkaatst in de sloten.

Jaja, Joost was weer eens bezig in de keuken. Hij wilde al zo lang een rek om al zijn benodigdheden aan op te hangen. Waar ik chaotisch en slordig ben, is hij juist razend georganiseerd. Zijn domein moest helemaal op orde. En ineens had hij het. Een stang uit de oude schoolbus! Geweldig!
Nog steeds ga ik iedere ochtend de dijk over. Het is een fijn ritueel in mijn dag. Zwemmen doe ik natuurlijk allang niet meer. Maar wel zeg ik de ochtend gedag. Even een beetje mijmeren. Hoofd in de wind (het waait altijd harder aan de andere kant van de dijk). Bedenken wat de nieuwe dag gaat brengen. En vooral, gewoon even daar staan. Een paar minuutjes maar. En tegenwoordig ook niet altijd meer alleen. De katten volgen me vaak en ook Lotte komt steeds vaker even mee om te kijken hoe mooi de ochtend is.
Iedere woensdag help ik op school met 'flitsen'. Heerlijk, die verhalen van de kinderen en leuk om te zien hoe ze door de jaren heen vooruit gaan. Deze keer begon het wat later, want de verjaardag van een juf moet gevierd.


Totally exhausted van mijn loopje. Het gaat goed met lopen. Ik word er blij van! De combinatie van trouw 3x per week trainen, mezelf extra uitdagen in de intervallen -die ik echt een stuk sneller doe door mezelf af te beulen- en dagelijks tien minuten bewust rustig ademhalen, lijkt zijn vruchten af te werpen. Ik heb er in ieder geval weer heel veel lol in!


B-Rocky-piloot. Hij kwam aangestrompeld van de week. Helemaal vies.


Zijn vacht vol modder.


We hebben 'm op een kleedje bij het vuur gelegd (normaal wonen onze katten op het erf en in de schuur). Maar hij was zo vies, daar kon hij zichzelf niet tegenop wassen. Met gevaar voor eigen leven heb ik hem daarom onder de douche gedaan. En goed afgedroogd. Nu gaat 't weer goed met hem.


Vrieshaartjes. Mooi toch!Lotte moest leren voor haar topotoets. Lekker breed Noordhollands kanaal he? ;).


Van de week lag de Runners World in de winkel met daarin het verhaal van mijn vriendin Francine, van www.stukjebijbeetje.com. Die moest ik natuurlijk hebben. Maar we wonen in dezelfde omgeving en overal was het blad uitverkocht. Ik ben drie dorpen door geweest en pas in de 6e winkel hadden ze er nog eentje. Die oplagecijfers zullen mooi gestegen zijn, deze maand :).


Hier ligt ie bij te komen, die stinkerd!En hier ook.


De andere twee kwamen 'm natuurlijk gezelschap houden.


Isa is heel nauwkeurig in haar omschrijvingen voor de sint. Lief.

Goed geleerd Lot! Top gedaan! En zo netjes geschreven. Daar doet ze zo haar best op, maar ze krijgt altijd commentaar en opmerkingen in haar rapport, dat het netter moet. Nou, ik vind het keurig hoor!


Samen op het strand spelen. Metzonderjas. Wat was het zalig, het afgelopen weekend!
De laatste veldsla in de moestuin. Mooi, met die druppels erop.Ik maakte pompoensoep.Lotte en Joost waren samen lekker in de weer met de pastamachine.


Kinki in zijn slaapbak.


Wat waren er weer veel prachtige avonden, de afgelopen week.

Vervolg van de pompoensoep. Eerst alles in de oven dus (zie ergens hierboven) half uurtje, drie kwartier. Dan de hele handel in de bouillon. Ik deed er nog twee appeltjes uit de tuin en een paar aardappeltjes bij en kookte alles nog even mee. Lekker currykruiden erbij. Staafmixer erop. Veel verse groene kruiden. Dikke klodder creme fraiche. Mjammjam. Op!


Zusjes in de keuken. Isa is beetje ziekig. Op de paarden na is ze thuisgebleven. Geen logeerpartijtjes, maar vroeg naar bed. Mooi veertje.


Weer zo'n blije eikelfoto!


En zo werd het weer maandagochtend. Nieuwe week. Nieuwe #goedemorgen.


Hier was ik vandaag, prachtige plek!
Dit vinden anderen leuk nu