Jarig

28 december, zo tussen Kerst en Oud en Nieuw. Je zal maar jarig zijn. 
En dat was ik, voor de 41e keer alweer.

Het was een fijne dag. Met liedjes en zelfgemaakte cadeaus op bed. Met een tourtochtje naar het strand. Dat is wat ik misschien wel het liefste doe. Met mijn gezin de natuur in. Het was vies, nat, druilerig weer. Het waaide en het was koud. Ik vond het al een heel cadeau dat de meisjes niet een keer zeiden dat ze niet wilden. Een lange wandeling, daar hadden we geen zin in. We speelden even op het strand, maar doken snel een warme strandtent in. Voor thee, en warme choco. Met een bittergarnituur. Traditie. Met elkaar.

Misselijk van de bitterballen bleef ik de rest van de middag een beetje hangen. Maar 's avonds kwamen er lieve vrienden en dronken we een borrel. 

Zo'n dag waar ik warm van word. Lekker klef, misschien. Maar ik ben een watje. En I'm proud to be a watje!


Amsterdam

Deze vakantie zouden we naar de film gaan, Koning van Katoren. Voor mij jeugdsentiment en deze zomer had ik het er ook doorheen gekregen op vakantie, door het als luisterboek in de auto op te zetten. Toen we hoorden dat het verfilmd was, wilden we er allemaal wel heel. Nog leuker was het, toen ik ontdekte dat hij draaide in het Eye, in Amsterdam. 

Isa vond dat minder leuk. Haar reactie op mijn 'We gaan naar de film, in het Eye Museum' was 'Nee he, draait ie niet in een bioscoop? Ik ga echt geen museum in!'. Gelukkig liet ik me niet op de kast jagen, en ging Isa uiteindelijk gewoon mee. Met de bus naar Amsterdam en met het pontje over.

Een prachtig gebouw, met mooie lijnen. We waren lekker op tijd. Tijd voor thee en een tosti. En een rondje dwalen door het 'museum' (waar Isa alles juist weer megaleuk vond, en alles wilde ontdekken). 

En dan de film. Wat zal ik zeggen. Hij is anders dan het boek. Maar leuk! Leuk! Goed gemaakt! En spannend! Erg gaaf om te zien hoe tijdloos de film aan de ene kant is en hoe modern aan de andere kant, met sms-jes en facebook, met een soort 'project x'-actie om de Koning te redden. Die trouwens zeer smakelijk was om naar te kijken. Een mooi verhaal, sprookjesachtig, vol spanning, grapjes en een klein beetje mooie moraal. Een aanrader!Na de film was het schemerig en het regende. Wij namen de pont terug en gingen de stad nog even in. Een Vlaams frietje als avondeten. Heerlijk, zo na de Kerst. En daarna mijn opvoedkundige taak van vandaag: de kinderen het slagroomijs van v.d. Linde laten proeven. Eerder krijg je het predikaat 'klaar voor het leven' niet. Ze vonden het heerlijk! Op de Dam keken we naar alle lichtjes en alle drukte. 'Zou het koopavond zijn, het is zo druk' vroeg mijn provinciaaltje Isa. Lotte hield mijn hand nog maar wat steviger vast.

We doken de Bijenkorf in. Alle roltrappen omhoog. En weer naar beneden. Tussen de drukte liepen we richting het station, Lotte wees aan waar ze met de rondvaartboot was geweest met Opa Peter en Oma Hannie. Isa wilde weten of ik wel eens op de Wallen was geweest.

We misten op een haar na de snelle bus en besloten een ander te nemen, die weliswaar een extra tour door Volendam doet, maar waar we wel lekker warm en droog zouden zitten.

Zo warm en droog dat we een beetje in slaap doezelden. Ik hoorde nog 'Busstation' en keek naar buiten. Nee, dit was Volendam, nog een stukje verder.
Het licht ging uit in de bus en Isa vroeg bezorgd of dit wel goed was. Ik grapte dat de buschauffeur vast niet doorhad dat wij er nog in zaten (we zaten helemaal achterin) en dat hij zo naar huis zou rijden.

Dat bleek geen grapje. Toen de bus stopte en ik echt wakker werd, bleek dat we ergens in een remise stonden. In Purmerend, waar de laatste dichtsbijzijnde bus al een uur daarvoor vertrokken was. Met twee vermoeide dames, die het koud hadden. En zelf wilde ik eigenlijk ook wel gewoon naar huis.

Gelukkig was daar de reddende engel Joost, die ons kwam ophalen. Zodat het toch nog een eind goed al goed werd van deze heerlijke dag!

Dit vinden anderen leuk nu