Skip to main content

De maan en Twitter

Wat was ie weer mooi, he, de maan?
Bijzonder eigenlijk hoe zo'n bol voor zoveel commotie kan zorgen, overal op de wereld. Grote krachten heeft de maan, neem alleen al eb en vloed. Ik vind het een prettig idee om hier te kunnen genieten van een volle maan en weten dat ergens anders op de wereld, iemand ook kan staan kijken en verrast wordt door het wonder van de natuur.

Echt heel veel weet ik niet van de maan. Natuurlijk snap ik wel dat ie om de aarde draait en hoe het zit met de schaduw en de zonzijde en eerste kwartier en laatste kwartier. Maar nog meer weet ik niet. Hoe zit het bijvoorbeeld met de opkomst en ondergang van de maan? Soms komt 'ie pas heel laat op, soms al vroeg in de avond. Dan zie je zo'n prachtig oranje bal, laag boven de horizon. Waarvan Joost dan denkt dat het de ondergaande zon is. Soms staat ie nog hoog aan de hemel, midden op de dag. Ik zie 'm altijd. Mijn hele leven lang al gehad. 

Mijn dochter heet niet voor niets Isa Luna. En ook zij had al heel jong oog voor de maan. Ook op momenten dat anderen 'm niet zagen.

Wat was ie weer mooi, de afgelopen dagen. Schijnend boven de kinderen met hun lampionnetjes. Schijnend in de gang, door het dakraam, als ik midden in de nacht in huis loop te spoken. 


En dan 's morgens. Tegenwoordig snooze ik niet meer met de wekker. Nee, ik ben zo'n achterlijke, die 's morgens als de wekker gaat, nog lekker warm in bed, Twitter opstart op de telefoon en eens gezellig gaat doen. Kijken hoe het met iedereen is. Of er nog iets is gebeurd. En dat terwijl mijn dag nog niet echt begonnen is.

Zo zag ik op een ochtend van de week een tweetje met prachtige foto van @michielb. Van de opkomende maan. En zo stond ik voor dag en dauw in het donker buiten. In mijn ochtendjas, in mijn rubberlaarzen. Te kleumen en te genieten. Je krijgt 't nooit zo mooi op de foto als in het echt. Ik niet tenminste. Maar het blijft magisch. De maan.

Comments

Jolanda said…
Heb je ook gezien dat Jupiter eergisteren heel dicht bij de maan stond? Was een heel felle 'ster'. Prachtig!
Anonymous said…
Max en ik zagen hem of eigenlijk haar (sister moon) opkomen toen we uit schaatsles in Alkmaar kwamen. Prachtig groot en zachtoranje. Het was gewoon een plaatje. Wat troffen de kinderen het met Sint Maarten, super!!
XSuus

Popular posts from this blog

Donkere wolken en een eiland in het IJ

Na het eten, na de koffie. Joost en ik kijken elkaar aan, 'nog een stukje lopen samen?'
We rijden een stukje verderop langs de dijk en zetten de auto bij de camping neer. Als we de dijk overlopen zien we enorme donkere wolken onze kant op komen. Een machtig mooi gezicht.


We lopen een rondje, langs een zielig konijn met een enorme tumor op zijn borst, dat stilletjes in het gras zit. Langs wuivend riet en opvliegende spreeuwen. Hier en daar een spetter, en als we bijna weer terug zijn, barst de bui los. Dikke druppels kletteren op ons hoofd. We hebben de wind in de rug en laten ons maar natregenen.


Op weg naar huis zien we de zon weer tevoorschijn komen. En thuis wacht een verrassing.


We drogen ons snel af en trekken droge kleren aan. Ik zet een kopje thee. En verder kijk ik alleen naar het prachtige licht. Niets meer nodig verder.
Andere avond, zelfde mooie Hollandse luchten.


Ook weer een wandelingetje op de dijk, met prachtige wolken.En dan de volgende morgen beginnen met ko…

April doet wat ie wil. En mei ook

Dit zijn Joost en Lotte.  Joost spaart auto's. Net als vroeger. Alleen zijn ze nu groter. Lotte vindt het wel grappig. Ik ook. Vooral deze leuke nieuwe. Mijn lievelings op het moment!

We gingen er een stukje mee touren.Naar de molen, waar muziek was. Met weinig bezoekers, want het was KOUD!

Gelukkig had ik mijn eigenwijsheid laten varen en mijn echte winterjas weer van zolder gehaald. Mijn tussenjas (die eigenlijk de afgelopen weken ook niet voldeed) trok het echt niet meer, die koude wind.

Gelukkig konden we er wel om lachen. Hoe kan dat ook anders, in zo'n grappig autootje.

Herfstvakantiedingen doen: Bowlen met het gezin + aanhang. Gezellig avond, vooral het laatste potje, want toen won ik ;).


Wandelingetje.


En toen was het opeens warm. Gek genoeg maar op een paar plekjes in onze tuin. Hier achter de caravan op de camping zelfs zo warm dat ik binnen no time al mijn kleren uit had gedaan en in mijn ondergoed in de zon zat te lezen. Zo lekker!

Lotte voegde zich bij me. Ze ha…

Week 16: dingen uit deze tijd

Wat maakt het dagelijkse leven fijn deze dagen? In de opmars naar het 'echte' warme voorjaar word ik blij van veel dingen. Niet alleen de belofte van de komende warmere maanden, maar juist ook dit grillige aprilweer heeft zijn charme. Groeiseizoen.
Nieuwe plannen. Joost recyclete een oud bad tot hot tub to be. Kwestie van straks een vuurtje onder stoken en dan in bad uitzicht op de ondergaande zon. Hoe cool is dat nu weer?

De zon is alweer zo vroeg op dat ik 'm niet meer op zie komen. Al voor half 7 en dan lig ik nog in mijn bedje. Maar ik begin de dagen wel bijna altijd aan het IJsselmeer. Als ik de dijk opklim, de ganzen nu met hun ganzenkuikens, zie wegvluchten, de wolken boven het water zie hangen, dan weet ik dat het goed is.De liefste kat van de wereld deze knorrie, eh, Rocky. Hij snurkt zo hard en kan zo goed luieren. 

Zo'n fijn stukje vind ik dit. De lage polder met de molen. Als kind speelde ik hier af en toe bij kennissen van de ouders van een vriendin, die…

Klik om verder te bladeren in mijn blog

Show more