Skip to main content

De maan en Twitter

Wat was ie weer mooi, he, de maan?
Bijzonder eigenlijk hoe zo'n bol voor zoveel commotie kan zorgen, overal op de wereld. Grote krachten heeft de maan, neem alleen al eb en vloed. Ik vind het een prettig idee om hier te kunnen genieten van een volle maan en weten dat ergens anders op de wereld, iemand ook kan staan kijken en verrast wordt door het wonder van de natuur.

Echt heel veel weet ik niet van de maan. Natuurlijk snap ik wel dat ie om de aarde draait en hoe het zit met de schaduw en de zonzijde en eerste kwartier en laatste kwartier. Maar nog meer weet ik niet. Hoe zit het bijvoorbeeld met de opkomst en ondergang van de maan? Soms komt 'ie pas heel laat op, soms al vroeg in de avond. Dan zie je zo'n prachtig oranje bal, laag boven de horizon. Waarvan Joost dan denkt dat het de ondergaande zon is. Soms staat ie nog hoog aan de hemel, midden op de dag. Ik zie 'm altijd. Mijn hele leven lang al gehad. 

Mijn dochter heet niet voor niets Isa Luna. En ook zij had al heel jong oog voor de maan. Ook op momenten dat anderen 'm niet zagen.

Wat was ie weer mooi, de afgelopen dagen. Schijnend boven de kinderen met hun lampionnetjes. Schijnend in de gang, door het dakraam, als ik midden in de nacht in huis loop te spoken. 


En dan 's morgens. Tegenwoordig snooze ik niet meer met de wekker. Nee, ik ben zo'n achterlijke, die 's morgens als de wekker gaat, nog lekker warm in bed, Twitter opstart op de telefoon en eens gezellig gaat doen. Kijken hoe het met iedereen is. Of er nog iets is gebeurd. En dat terwijl mijn dag nog niet echt begonnen is.

Zo zag ik op een ochtend van de week een tweetje met prachtige foto van @michielb. Van de opkomende maan. En zo stond ik voor dag en dauw in het donker buiten. In mijn ochtendjas, in mijn rubberlaarzen. Te kleumen en te genieten. Je krijgt 't nooit zo mooi op de foto als in het echt. Ik niet tenminste. Maar het blijft magisch. De maan.

Comments

Jolanda said…
Heb je ook gezien dat Jupiter eergisteren heel dicht bij de maan stond? Was een heel felle 'ster'. Prachtig!
Anonymous said…
Max en ik zagen hem of eigenlijk haar (sister moon) opkomen toen we uit schaatsles in Alkmaar kwamen. Prachtig groot en zachtoranje. Het was gewoon een plaatje. Wat troffen de kinderen het met Sint Maarten, super!!
XSuus

Dit vinden anderen leuk nu

Donkere wolken en een eiland in het IJ

Na het eten, na de koffie. Joost en ik kijken elkaar aan, 'nog een stukje lopen samen?'
We rijden een stukje verderop langs de dijk en zetten de auto bij de camping neer. Als we de dijk overlopen zien we enorme donkere wolken onze kant op komen. Een machtig mooi gezicht.


We lopen een rondje, langs een zielig konijn met een enorme tumor op zijn borst, dat stilletjes in het gras zit. Langs wuivend riet en opvliegende spreeuwen. Hier en daar een spetter, en als we bijna weer terug zijn, barst de bui los. Dikke druppels kletteren op ons hoofd. We hebben de wind in de rug en laten ons maar natregenen.


Op weg naar huis zien we de zon weer tevoorschijn komen. En thuis wacht een verrassing.


We drogen ons snel af en trekken droge kleren aan. Ik zet een kopje thee. En verder kijk ik alleen naar het prachtige licht. Niets meer nodig verder.
Andere avond, zelfde mooie Hollandse luchten.


Ook weer een wandelingetje op de dijk, met prachtige wolken.En dan de volgende morgen beginnen met ko…

Summer Breek in Etersheim 2017

Op het laagste punt van Nederland, bij de molen - 'mijn' molen - speelt de derde editie van Summer Breek. Een soort Oerol in de polder. De Parade, maar dan rustig en niet zo commercieel. Obscure bandjes (voor mij dan, ik ben geen echte muziekkenner), theater, gekke dingen. 
Een echte festivalganger ben ik niet, ik kan niet goed tegen grote mensenmassa's, maar dit festival is een pareltje in de modder. En dit jaar was het prachtig weer! Vrijdagavond gingen we met zijn drietjes, op de fiets.

Even lekker wat eten (en meteen de kas spekken, want hartstikke duur, maar ja, veel subsidie krijgen ze niet en zo halen ze toch wat geld binnen).


Het was rustig, zeker in het begin van de avond. Ik gun Summer Breek meer publiek, al was de sfeer ook nu ontzettend goed. Eén groot vakantiegevoel.
De zwaaiende handjes achter de gevaarlijke sloot.

Een rij van figuren met zweefhoofd gemaakt van in plastic verpakt huisvuil.


Strike a pose.


Ik vond het heerlijk. Het zonnetje, overal rond struin…

Daily life in week 29: een beetje vakantie in iedere dag

Terug uit Slovenië en weer thuis bij mijn eigen gekke lieve mensen. Spelletje doen in de tuin, kijken naar de ondergaande zon, beetje onkruid trekken en alle bloemetjes vriendelijk toespreken. Het zijn de fijne dingen in het leven.

Zomer in Nederland. Laatste 'echte' werkweek, maar het voelt al als vakantie. Een paar uurtjes eerder stoppen en met zijn vieren nog even op pad. Ik had gelezen over het stadsstrand bij Zaandam en was benieuwd. Helaas bleek het gesloten te zijn, maar we lieten ons niet ontmoedigen en reden door naar Wormerveer, waar je ook zo heerlijk aan het water kunt zitten. Drankje, bitterballetje, lekker bijkletsen met zijn viertjes en ons verheugen op binnenkort: de roadtrip door Californië!Na het werk lekker in de tuin kroelen met Rocky die nogal opdringerig kan zijn.

Avondwandeling door het dorp, waar er een filmset is opgebouwd. Ik heb nog niet kunnen achterhalen welke film er werd gedraaid, maar ik snap ze. Het is een bijzonder mooie locatie.


Dag zon, be…