Dametje

Het is vrijdagochtend. Sinds Lotte drie is (hoe kan het dat al die jaren in een floep en een zucht omgevlogen zijn?) geniet ik extra van die vrijdagochtend, alleen met Lotte.

Het is zo leuk om gewoon maar een beetje te rommelen in huis en Lotte ook haar gang te laten gaan. Waar Isa bij alles wat ze doet graag aandacht wil van een groot hooggeëerd publiek, kan Lotte gewoon een beetje scharrelen. Dan hoor je haar een beetje kletsen of zingen in zichzelf en is ze met van alles in de weer.

Deze vrijdag zat ik met een lekkere kop thee op de bank en ontvouwde zich voor mijn ogen een heel toneelstuk. Met Lotte in de hoofdrol als secretaresse.

Ik moet er wel bij vermelden dat het echte 'secretaressejasje' een heel goedkope aankoop is geweest op een tweedehandskledingbeurs. Ik was weg van de mooie stof en kleuren (Joost noemde het een tafelkleed) en bovendien was het van een sjiek merk, Bengh per Principesse, (alleen die naam vind ik al prachtig). Het staat wel schattig, maar ook totaal anders dan wat ik ze normaal allemaal aantrek. Maar in dit 'toneelstuk' paste het perfect!


Lotte was met Isa's Doracomputer aan het werk. We hadden samen haar grote witte stoel aangeschoven bij de bank en daar zat ze dan. Keurig rechtop. Pop, nog in pyjama, naast haar. Hele verhalen houdend over alles wat ze aan het opschrijven en berekenen was.
Opzoeken hoeveel jaar ze is en heel hard lachen als de computer het juiste getal opnoemt. En uitleggen hoe oud Isa straks wordt (een hand én nog een vinger!)


Ze had helemaal niet echt in de gaten dat ik haar zo aan het bekijken was, zo ingespannen was ze aan het werk. Dat zijn de leukste momenten, als je ze kunt bespieden, terwijl ze er geen weet van hebben.
Wat een lekker dametje is het toch!


Lunchwandeling

Omdat ik tegen de middag bij de RAI moest zijn, had ik bedacht een lunchwandeling te maken bij het Amstelpark. Het is leuk dat het zo'n wereld van verschil is. Van de drukte van de stad

sta je opeens zomaar in een grote groene oase. Zo op donderdagmiddag is het er bijzonder rustig.

Twee weken geleden was ik er ook al, maar toen stonden 'mijn' bloesembomen nog niet in bloei. Wel vol in de knop (zie foto hieronder), dus als het een beetje meezit, zijn ze nu op hun mooist, na die paar warme dagen van deze week.Als ik richting de grote vijver loop, zie ik al een aantal goede voorbodes. Een heleboel bomen staan nu al wel in bloei.

Het leuke van het voorjaar is dat al het moois nog zo subtiel is. Op het eerste gezicht lijkt alles nog grauw en grijzig, maar als je goed kijkt, zie je overal het groen uitkomen. En hoe meer je kijkt, hoe meer je ziet. Als ik zo rondloop en een paar mannen in pak druk pratend langs zie lopen, voel ik me helemaal bevoorrecht. Een beetje een gevoel van 'nanananana', jullie zien dit allemaal niet, maar ik mooi wel!

Een paar katjes vangen het zonlicht, dat langzaam door de grijze lucht een weg weet te vinden.

En dan, ja het is heel erg, maar mijn hart slaat echt een keer over en ik begin spontaan vrolijke liedjes te neuriën, dan zie ik ze. 'Mijn' bomen! En ja hoor, ze staan in bloei. Vrolijk loop ik er dichter na toe, ondertussen een paar wegvluchtende eenden ontwijkend. Die zullen me wel een mafkees vinden, zo'n stralend, stampend, zingend mens.

Van veraf zijn ze mooi, maar als je dichtbij komt, zijn ze eigenlijk nog mooier. Niet alle knoppen zijn helemaal uit, maar toch is het een zee van lichtroze. De wind ruist door de bamboe die ernaast staat, ik word een beetje nat van de fontijn die waternevel mijn kant op blaast, de vogels maken een herrie van jewelste en ik ben zo blij dat ik de eerste de beste voorbijganger aanspreek. "Mooi zijn ze, he?" De bouwman (ze zijn druk bezig om het plekje te updaten) kijkt me even vragend aan. "De bomen, ze staan nu in bloei, twee weken geleden nog niet!" Ah, knikt hij. Ja, ze zijn erg mooi! Dat vindt hij ook. En hij loopt verder op zoek naar zijn handschoenen.
Niet alleen de bloesem is mooi, op de vierkante centimeter is nog veel meer prachtigs. De zon is nu helemaal doorgekomen en zet zelfs kleine mossprietjes (?) in een prachtig licht. Het lijkt wel een toverbos voor miertjes ofzo. (De sprietjes zijn maar 1 cm hoog, denk ik.)

Nog meer bloesem.

Het leuke van het Amstelpark is dat er overal kippen en hanen rondscharrelen. Ze hebben ook de lente in hun kop lijkt wel, want ze zijn zo druk in de weer.

En terwijl ik op mijn hurken zit te kijken naar de haan, komt een eend voorbijgesneld.

Er zijn nog meer mooie schatten te vinden. Zelfs de ontluikende blaadjes van een struik zijn prachtig. De randjes ervan nog helemaal opgekruld en bijna doorzichtig. De bloemetjes met een paarsachtige gloed.

Mijn ogen draaien nu echt overuren. Meer, meer, meer moois zie ik. Overal. Een nog bruine beukenhaag, die als je dichterbij komt, ook al versgroene blaadjes laat zien. Prachtig gekleurd boomschors, kleine vuurrode uitlopers aan de stam van een dikke boom. Korstmos, zo'n mooie grijsgroene kleur.

Ik blijf het leuk vinden om te zien hoe de natuur steeds verandert. Hoe ingenieus die blaadjes in hun knoppen zitten opgevouwen en dan als een waaier zich uitvouwen en alles groen maken. Het was maar een half uurtje, even een half uurtje in een park, maar het voelde als een soort wereldreis.

Dan loop ik door naar mijn afspraak. Het park uit, de stad in. Stap voor stap toom ik mijn hyperblije gevoel een beetje in om straks iets professioneler over te komen.
"Heb je het goed kunnen vinden?" vragen ze op standaardtoon beleefd.
"Ja, ik was zelfs vroeg en heb nog even een wandeling in het Amstelpark gemaakt"
Zij konden niet vermoeden dat in dat zinnetje een hele reis verborgen zat ;).

Meidenavond

Donderdag, 17.00. Na een acquisitiegesprek heb ik nog net tijd om vanaf het station naar de Hema te fietsen. Nieuwe 'jachtnaponnen' voor de meisjes, want ze groeien uit de oude. Geen tijd meer om eten te kopen, wat eigenlijk wel nodig is, want alles is op. De koelkast ik vrijwel leeg. Joost is uit eten met een vriend, dus ik sta er alleen voor.

We maken er maar een klein feestje van: meidenavond!

Met alle restjes fabriek ik een soort buffet. Knakworstjes, een restje Franse kaas, druifjes, ananas, zelfgemaakte quacamole van een oude avocado, toastjes, kortom, een meidenfeestje.

De dames hebben onmiddelijk toen ze thuis waren hun nieuwe slaapgoed aangetrokken en de bijbehorende kleine jurkjes bij hun eigen kinderen aangedaan. Tijd om aan tafel te komen!


Niet alleen zelf eten, maar ook de meisjeskinderen moeten wat hebben.

Ondertussen smikkelt Lot van de Franse kaas en bouwt Isa 'kerstdinerspiezen' van worstjes, ananas en druif.

De kinderen zitten keurig aan tafel en worden door hun eigen moeders op de foto gezet.

Smikkelen maar!

Ik ga met mijn eigen kinderen op de foto!

En verhip, nog een nieuw kind in wording! Het is wel meidenzaken troef hoor! Maar goed dat Joost er niet bij is vanavond, al dat geklets over zwangerschap, lekkere recepten en mooie kleren.....

Mooie dag

De zon gaat onder na een mooie dag.
Omdat ik gisteren de halve dag in de auto heb doorgebracht, was dit voor mij een van de eerste echte lentedagen. Zo'n dag dat je de hele dag wel wil lachen. Dat iedereen op straat ook wel een beetje lijkt te huppelen. Alles een beetje meer zwier.

Een dag in de tuin. Trots op mezelf omdat ik zomaar met schroefboor alle klimschermen heb vastgemaakt. Doodeenvoudig eigenlijk. Maar wat staat het mooi, de nieuwe klimplanten zo netjes.
Alleen Lotte was niet helemaal fit. Wilde ook niet naar buiten. Ze vond het te koud. Zat in haar uppie tussen de kussens van de loveseat een beetje naar buiten te staren. Ik was druk in de weer met onkruid en kwam af en toe kijken. Lotte zat en staarde voor zich uit.

Isa was de hele dag de hort op. Om toch nog lekker wat samen te doen, zijn we gaan knutselen na het eten. Zoals altijd leuk en gezellig. Een mooi eind van een mooie dag.


Isa heeft 'm weer samengesteld, papier uitgezocht, letters uitgezocht, ik kwam met het vilt aan, dat vond ze mooi erbij. Ze wilde een kroontje op mijn hoofd. Ik heb haar uitgelegd dat het mooi paste, omdat ik me toen de koning te rijk voelde. Omdat ze nog geen zin had om te slapen, zijn we ook nog gaan stempelen. Het werd een beetje teveel van het goede, maar toch is het weer een mooie layout van Isa!

Stukjes dag

Maandagmiddag. Klaar met werken.
Maar dan begint de drukte. Gezellige drukte, maar wel spitsuur.
Lotte meekrijgen om Isa op tijd te halen, maar Lotte is nog net zo lekker aan het spelen, vindt ze.
Isa ophalen, maar die is nog net zo lekker aan het spelen met een heel leuk spel, vindt ze.
Naar het tuincentrum, klimschermen kopen. Naar de kassa proberen te gaan, maar de kinderen zijn nog net zo lekker aan het spelen in het 'speeltuingedeelte' van het tuincentrum.

Wie doet het nu slimmer? Ik leer mijn les, schenk een wijntje in, ga zitten aan tafel en kijk hoe Joost gaat koken en hoe de meisjes druk met de kleurwedstrijd in de weer gaan. Ook al is het een stomme, want je kunt een trampoline winnen en die hebben ze al (verwende nesten!).


Ik laat de was maar lekker de was. Die staat er over een paar dagen ook nog wel.Nu maar even lekker kijken naar de kinderen en even goed iets in mij opnemen. Zij zijn daar zo goed in. Genieten van het moment. Niet de hele tijd al tien andere dingen in je hoofd hebben die ook nog moeten. Maar gewoon, vol overgave doen wat je doet.

De volgende morgen sta ik daarom maar even met een kopje thee lekker uit het raam te kijken. De lente kleurt mooie schaduwen op de muur. De tuin is vol kleur. Alles komt op. De vogels maken een herrie van jewelste.


(en daarna snelsnel nog wat te eten inpakken voor in de auto, spullen pakken voor mijn werkafspraak, nog even mail checken, nog even het logje, nog even dit, nog even dat....)
Ik heb nog wat te leren ;)

Zondagochtendontbijt

In het weekend nemen we meestal de tijd om echt lekker te ontbijten. De kinderen krijgen al vroeg een crackertje of yoghurt met muesli en laten ons dan lekker uitslapen, hier en daar gestoord voor een sessie billenvegen voor Lotte, strak Baboesjkapoppetje opendraaien voor Isa en vertellen dat we straks echt naar beneden komen.

Ik ben wat vroeger dan Joost en bereid samen met Isa een speciaal zondagochtendontbijt voor. Isa vindt het echt geweldig om te helpen in de keuken. Broodjes bakken, sinaasappels persen, de klok in de gaten houden voor de eitjes, tafel dekken. Isa helpt overal bij.


En dan hebben we ook al een plotselinge gast aan tafel!

Geluk

Geluk is simpel.
Lotte die heel graag "met die zilveren stipjes" wil. Ik heb geen idee wat ze wil, maar ze komt met de verftubes aan en wil dus verven.
Ze is bijna een uur bezig geweest. Heel geconcentreerd. Een spiegel heeft ze gemaakt en een douchekop. Heel belangrijk.
Die nacht werd ze ziekig (ze wisselen elkaar steeds af, lijkt het wel, met om de beurt een dagje ziek). Koortsig en warm zat ze rechtop in haar bed; "ik moet lang slapen, dan is morgen mijn schildejij droog".Ook geluk. Vriendin Suzanne, die komt eten en Lotte een boekje voorleest. Samen in de grote stoel. Lotte, nog steeds niet lekker, maar dicht bij Suzanne. Ik zat erbij en keek ernaar en voelde me in- en in tevreden. Als ik een kat was, zou ik gaan spinnen.

Geluk. De laatste mooie bloemen uit het boeket dat al een week eigenlijk weg zou moeten. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen. Al zijn de stelen geknapt, stinkt het water en vallen de bloemen uit als je er tegen aan stoot. De kleur is bijna weggetrokken. De blaadjes knisperend, vrijwel doorschijnend. Ze absorberen het straaltje zonlicht.


Nog meer geluk: een springende Isa. Hyper van blijdschap, vanmiddag ging ze naar een partijtje. Het is niet zo makkelijk om haar op de foto te krijgen. Maar ze zit in mijn hart. Dat het maar even zwart op wit staat, zo met al die foto's van Lotte op mijn log!

Dit vinden anderen leuk nu