Skip to main content

Kerstmis


Ik ben getagd door Francine over Kerst. (dank je wel voor je compliment over mijn kersthuis, je bent welkom hoor om op de sofa te liggen en warme wijn te drinken!)

1. Egg Nog of Warme chocolademelk?
Wat is egg nog? Klinkt niet zo lekker. En eigenlijk hou ik ook niet zo heel veel van warme chocomel. Het concept vind ik geweldig. Daar krijg ik het helemaal warm van, van binnen. Maar als ik dan zo’n mok voor me heb, dan word ik na een slokje al misselijk. Doe mij maar warme wijn!

2. Pakt de kerstman de kado’s in of zet hij ze gewoon onder de boom?
Wij doen geen cadeautjes met de kerst. Aan de ene kant wel jammer, want ik vind de mooi ingepakte pakjes onder de boom er zo gezellig uitzien. Aan de andere kant maar goed ook, want na Sinterklaas hebben de meisjes alweer genoeg cadeautjes gehad, vind ik.

3. Gekleurde of witte lichtjes in de boom?
Allebei en ook nog eens een lichtsnoer met knipperende sterren in alle standen. Vreselijk kitsch, maar ik ben dol op kitsch!

4. Hang je Mistletoe op?
Ik zou het best willen, want ik vind het mooi om te zien, dat grijsgroenige, maar ik heb ’t nog nooit gekocht.

5.Wanneer tuig je de boom op?
Meestal in het eerste of tweede weekend na Sinterklaas.

6. Wat is je favoriete kersteten?
Voor mij is de gezelligheid belangrijk. Ik vind het best leuk om (met zijn allen) iets heel lekkers in elkaar te zetten, maar kan net zo goed genieten van een lekkere kerstlunch, zoals we dit jaar doen.

7. Wat is je leukste herinnering aan kerst toen je kind was?
Mijn moeder maakte altijd wel veel werk van kerst. Vantevoren gingen we knutselen. Sneeuwmannetjes van watten, engeltjes van zilverpapier, en ieder jaar een zelfontworpen kerstkaart. Met het Kerstdiner was de tafel altijd mooi aangekleed, met linten en kleine kaarsjes in hele lieve kaarsenstandaards. Het menu was standaard garnalencocktail vooraf, en ananas bavarois toe “alsof de engeltjes over je tong piesen” zeiden we dan. Het hoofdgerecht varieerde, maar dat kan ik me niet meer zo goed herinneren.
Ondanks dat ik niet gelovig opgevoed ben, zijn we wel een keertje naar de nachtmis geweest. Het was een enerverende onderneming, vooral omdat tijdens de lange en voor mij saaie mis de adventskrans in brand vloog. Een misdinaar probeerde de brand eerst te blussen met een kaarsendover, maar dat lukte niet. Even later werd grof geschut ingezet en kwam er een echte schuimblusser aan te pas. Ik weet nog goed hoe spannend ik het vond!

8. Maak je kado’s open op kerstavond?
Voor we kinderen hadden deden we wel cadeaus met Kerst, met gedichten. Dat deden we altijd overdag met een uitloop naar de avond/nacht. Veel werk, want bij ieder cadeautje en voor iedereen een gedicht, maar ook wel heel erg gezellig.

9. Hoe versier je de kerstboom?
Meestal is de boom wel erg kleurrijk. Ik hou van kitscherige kerstbomen. Blauw, rood, groen, roze, paars en natuurlijk gekleurde lichtjes. Een beetje afzetten tegen vroeger, toen we altijd een verantwoorde boom moesten, terwijl een vriendinnetje wel een vrolijke boom had.

10. Sneeuw! Hou je ervan of haat je het?
Hoe kun je sneeuw nu haten? Ik vind het het mooiste wat er is! Zo’n witte wereld! Wat heb ik daar vorig jaar tijdens de kerst van genoten!

11. Kun je schaatsen?
Ik kan het wel een beetje, maar het is al een tijd geleden. Het moet maar weer eens hard gaan vriezen!

12. Herinner je je mooiste kado?
Nee.

13. Wat is het belangrijkste met kerst voor jou?
Ik heb toen ik puberde een tijdje een hekel gehad aan de verplichte gezelligheid van Kerst, maar sinds ik Joost ken, ben ik Kerst toch weer heel leuk gaan vinden. Gezelligheid en samen zijn, dat zijn voor mij belangrijke termen. Daarbij is voor mij Kerst ook het feest van het licht. De kortste dag is achter de rug en dagen zullen steeds weer ietsje langer worden. De laatste jaren is het ook wel een tijd van ‘bezinning’, van terugkijken op het jaar, gelukkig zijn met wat we hebben. Het kerstverhaal met het kindje Jezus speelt ook een rol, maar meer in de cultuurhistorische zin dan in religieuze zin. Ik vind het belangrijk dat de kinderen het verhaal kennen.

14. Wat zit er in het topje van jullie kerstboom?
Niets, dit jaar is de boom zo hoog dat er niets meer bovenop past. Meestal zit er een vredesduifje in de top.

15. Wat is je favoriete kersttraditie?
Ontspannen samen zijn en de bowl van mijn moeder.

16. Wat vind je leuker: krijgen of geven?
Samen delen.

17. Wat is je favoriete dessert bij het kerstdiner?
Weet ik eigenlijk niet zo goed.

18. Wat is je favoriete kerstliedje?
Heel erg, maar All I want for Christmas van Maria Carey is voor mij echt het voorbereidende sfeertje voor de Kerst.

19. Kerstkransjes. Lekker of niet?
Ja, heel lekker! Vooral die gespikkelde.

20. Wat is je favoriete kerstfilm?
Ik ben niet zo’n filmkijker, kan me nooit lang concentreren. Weet wel dat we ooit eens in de Kerstvakantie naar Annie zijn gegaan, dat maakte toen heel veel indruk!

Het stokje doorgeven doe ik niet, maar als je je geroepen voelt....

Comments

Angelique said…
Leuk om te lezen!
paule said…
Leuk! Ik heb hem ook al geblogged!
|erg leuk om zo een kijkje te nemen in de kerstradities van vriendinnen:-)

Dit vinden anderen leuk nu

Donkere wolken en een eiland in het IJ

Na het eten, na de koffie. Joost en ik kijken elkaar aan, 'nog een stukje lopen samen?'
We rijden een stukje verderop langs de dijk en zetten de auto bij de camping neer. Als we de dijk overlopen zien we enorme donkere wolken onze kant op komen. Een machtig mooi gezicht.


We lopen een rondje, langs een zielig konijn met een enorme tumor op zijn borst, dat stilletjes in het gras zit. Langs wuivend riet en opvliegende spreeuwen. Hier en daar een spetter, en als we bijna weer terug zijn, barst de bui los. Dikke druppels kletteren op ons hoofd. We hebben de wind in de rug en laten ons maar natregenen.


Op weg naar huis zien we de zon weer tevoorschijn komen. En thuis wacht een verrassing.


We drogen ons snel af en trekken droge kleren aan. Ik zet een kopje thee. En verder kijk ik alleen naar het prachtige licht. Niets meer nodig verder.
Andere avond, zelfde mooie Hollandse luchten.


Ook weer een wandelingetje op de dijk, met prachtige wolken.En dan de volgende morgen beginnen met ko…

Summer Breek in Etersheim 2017

Op het laagste punt van Nederland, bij de molen - 'mijn' molen - speelt de derde editie van Summer Breek. Een soort Oerol in de polder. De Parade, maar dan rustig en niet zo commercieel. Obscure bandjes (voor mij dan, ik ben geen echte muziekkenner), theater, gekke dingen. 
Een echte festivalganger ben ik niet, ik kan niet goed tegen grote mensenmassa's, maar dit festival is een pareltje in de modder. En dit jaar was het prachtig weer! Vrijdagavond gingen we met zijn drietjes, op de fiets.

Even lekker wat eten (en meteen de kas spekken, want hartstikke duur, maar ja, veel subsidie krijgen ze niet en zo halen ze toch wat geld binnen).


Het was rustig, zeker in het begin van de avond. Ik gun Summer Breek meer publiek, al was de sfeer ook nu ontzettend goed. Eén groot vakantiegevoel.
De zwaaiende handjes achter de gevaarlijke sloot.

Een rij van figuren met zweefhoofd gemaakt van in plastic verpakt huisvuil.


Strike a pose.


Ik vond het heerlijk. Het zonnetje, overal rond struin…

Daily life in week 29: een beetje vakantie in iedere dag

Terug uit Slovenië en weer thuis bij mijn eigen gekke lieve mensen. Spelletje doen in de tuin, kijken naar de ondergaande zon, beetje onkruid trekken en alle bloemetjes vriendelijk toespreken. Het zijn de fijne dingen in het leven.

Zomer in Nederland. Laatste 'echte' werkweek, maar het voelt al als vakantie. Een paar uurtjes eerder stoppen en met zijn vieren nog even op pad. Ik had gelezen over het stadsstrand bij Zaandam en was benieuwd. Helaas bleek het gesloten te zijn, maar we lieten ons niet ontmoedigen en reden door naar Wormerveer, waar je ook zo heerlijk aan het water kunt zitten. Drankje, bitterballetje, lekker bijkletsen met zijn viertjes en ons verheugen op binnenkort: de roadtrip door Californië!Na het werk lekker in de tuin kroelen met Rocky die nogal opdringerig kan zijn.

Avondwandeling door het dorp, waar er een filmset is opgebouwd. Ik heb nog niet kunnen achterhalen welke film er werd gedraaid, maar ik snap ze. Het is een bijzonder mooie locatie.


Dag zon, be…