Skip to main content

Kerstmis


Ik ben getagd door Francine over Kerst. (dank je wel voor je compliment over mijn kersthuis, je bent welkom hoor om op de sofa te liggen en warme wijn te drinken!)

1. Egg Nog of Warme chocolademelk?
Wat is egg nog? Klinkt niet zo lekker. En eigenlijk hou ik ook niet zo heel veel van warme chocomel. Het concept vind ik geweldig. Daar krijg ik het helemaal warm van, van binnen. Maar als ik dan zo’n mok voor me heb, dan word ik na een slokje al misselijk. Doe mij maar warme wijn!

2. Pakt de kerstman de kado’s in of zet hij ze gewoon onder de boom?
Wij doen geen cadeautjes met de kerst. Aan de ene kant wel jammer, want ik vind de mooi ingepakte pakjes onder de boom er zo gezellig uitzien. Aan de andere kant maar goed ook, want na Sinterklaas hebben de meisjes alweer genoeg cadeautjes gehad, vind ik.

3. Gekleurde of witte lichtjes in de boom?
Allebei en ook nog eens een lichtsnoer met knipperende sterren in alle standen. Vreselijk kitsch, maar ik ben dol op kitsch!

4. Hang je Mistletoe op?
Ik zou het best willen, want ik vind het mooi om te zien, dat grijsgroenige, maar ik heb ’t nog nooit gekocht.

5.Wanneer tuig je de boom op?
Meestal in het eerste of tweede weekend na Sinterklaas.

6. Wat is je favoriete kersteten?
Voor mij is de gezelligheid belangrijk. Ik vind het best leuk om (met zijn allen) iets heel lekkers in elkaar te zetten, maar kan net zo goed genieten van een lekkere kerstlunch, zoals we dit jaar doen.

7. Wat is je leukste herinnering aan kerst toen je kind was?
Mijn moeder maakte altijd wel veel werk van kerst. Vantevoren gingen we knutselen. Sneeuwmannetjes van watten, engeltjes van zilverpapier, en ieder jaar een zelfontworpen kerstkaart. Met het Kerstdiner was de tafel altijd mooi aangekleed, met linten en kleine kaarsjes in hele lieve kaarsenstandaards. Het menu was standaard garnalencocktail vooraf, en ananas bavarois toe “alsof de engeltjes over je tong piesen” zeiden we dan. Het hoofdgerecht varieerde, maar dat kan ik me niet meer zo goed herinneren.
Ondanks dat ik niet gelovig opgevoed ben, zijn we wel een keertje naar de nachtmis geweest. Het was een enerverende onderneming, vooral omdat tijdens de lange en voor mij saaie mis de adventskrans in brand vloog. Een misdinaar probeerde de brand eerst te blussen met een kaarsendover, maar dat lukte niet. Even later werd grof geschut ingezet en kwam er een echte schuimblusser aan te pas. Ik weet nog goed hoe spannend ik het vond!

8. Maak je kado’s open op kerstavond?
Voor we kinderen hadden deden we wel cadeaus met Kerst, met gedichten. Dat deden we altijd overdag met een uitloop naar de avond/nacht. Veel werk, want bij ieder cadeautje en voor iedereen een gedicht, maar ook wel heel erg gezellig.

9. Hoe versier je de kerstboom?
Meestal is de boom wel erg kleurrijk. Ik hou van kitscherige kerstbomen. Blauw, rood, groen, roze, paars en natuurlijk gekleurde lichtjes. Een beetje afzetten tegen vroeger, toen we altijd een verantwoorde boom moesten, terwijl een vriendinnetje wel een vrolijke boom had.

10. Sneeuw! Hou je ervan of haat je het?
Hoe kun je sneeuw nu haten? Ik vind het het mooiste wat er is! Zo’n witte wereld! Wat heb ik daar vorig jaar tijdens de kerst van genoten!

11. Kun je schaatsen?
Ik kan het wel een beetje, maar het is al een tijd geleden. Het moet maar weer eens hard gaan vriezen!

12. Herinner je je mooiste kado?
Nee.

13. Wat is het belangrijkste met kerst voor jou?
Ik heb toen ik puberde een tijdje een hekel gehad aan de verplichte gezelligheid van Kerst, maar sinds ik Joost ken, ben ik Kerst toch weer heel leuk gaan vinden. Gezelligheid en samen zijn, dat zijn voor mij belangrijke termen. Daarbij is voor mij Kerst ook het feest van het licht. De kortste dag is achter de rug en dagen zullen steeds weer ietsje langer worden. De laatste jaren is het ook wel een tijd van ‘bezinning’, van terugkijken op het jaar, gelukkig zijn met wat we hebben. Het kerstverhaal met het kindje Jezus speelt ook een rol, maar meer in de cultuurhistorische zin dan in religieuze zin. Ik vind het belangrijk dat de kinderen het verhaal kennen.

14. Wat zit er in het topje van jullie kerstboom?
Niets, dit jaar is de boom zo hoog dat er niets meer bovenop past. Meestal zit er een vredesduifje in de top.

15. Wat is je favoriete kersttraditie?
Ontspannen samen zijn en de bowl van mijn moeder.

16. Wat vind je leuker: krijgen of geven?
Samen delen.

17. Wat is je favoriete dessert bij het kerstdiner?
Weet ik eigenlijk niet zo goed.

18. Wat is je favoriete kerstliedje?
Heel erg, maar All I want for Christmas van Maria Carey is voor mij echt het voorbereidende sfeertje voor de Kerst.

19. Kerstkransjes. Lekker of niet?
Ja, heel lekker! Vooral die gespikkelde.

20. Wat is je favoriete kerstfilm?
Ik ben niet zo’n filmkijker, kan me nooit lang concentreren. Weet wel dat we ooit eens in de Kerstvakantie naar Annie zijn gegaan, dat maakte toen heel veel indruk!

Het stokje doorgeven doe ik niet, maar als je je geroepen voelt....

Comments

Angelique said…
Leuk om te lezen!
paule said…
Leuk! Ik heb hem ook al geblogged!
|erg leuk om zo een kijkje te nemen in de kerstradities van vriendinnen:-)

Popular posts from this blog

Donkere wolken en een eiland in het IJ

Na het eten, na de koffie. Joost en ik kijken elkaar aan, 'nog een stukje lopen samen?'
We rijden een stukje verderop langs de dijk en zetten de auto bij de camping neer. Als we de dijk overlopen zien we enorme donkere wolken onze kant op komen. Een machtig mooi gezicht.


We lopen een rondje, langs een zielig konijn met een enorme tumor op zijn borst, dat stilletjes in het gras zit. Langs wuivend riet en opvliegende spreeuwen. Hier en daar een spetter, en als we bijna weer terug zijn, barst de bui los. Dikke druppels kletteren op ons hoofd. We hebben de wind in de rug en laten ons maar natregenen.


Op weg naar huis zien we de zon weer tevoorschijn komen. En thuis wacht een verrassing.


We drogen ons snel af en trekken droge kleren aan. Ik zet een kopje thee. En verder kijk ik alleen naar het prachtige licht. Niets meer nodig verder.
Andere avond, zelfde mooie Hollandse luchten.


Ook weer een wandelingetje op de dijk, met prachtige wolken.En dan de volgende morgen beginnen met ko…

April doet wat ie wil. En mei ook

Dit zijn Joost en Lotte.  Joost spaart auto's. Net als vroeger. Alleen zijn ze nu groter. Lotte vindt het wel grappig. Ik ook. Vooral deze leuke nieuwe. Mijn lievelings op het moment!

We gingen er een stukje mee touren.Naar de molen, waar muziek was. Met weinig bezoekers, want het was KOUD!

Gelukkig had ik mijn eigenwijsheid laten varen en mijn echte winterjas weer van zolder gehaald. Mijn tussenjas (die eigenlijk de afgelopen weken ook niet voldeed) trok het echt niet meer, die koude wind.

Gelukkig konden we er wel om lachen. Hoe kan dat ook anders, in zo'n grappig autootje.

Herfstvakantiedingen doen: Bowlen met het gezin + aanhang. Gezellig avond, vooral het laatste potje, want toen won ik ;).


Wandelingetje.


En toen was het opeens warm. Gek genoeg maar op een paar plekjes in onze tuin. Hier achter de caravan op de camping zelfs zo warm dat ik binnen no time al mijn kleren uit had gedaan en in mijn ondergoed in de zon zat te lezen. Zo lekker!

Lotte voegde zich bij me. Ze ha…

Week 16: dingen uit deze tijd

Wat maakt het dagelijkse leven fijn deze dagen? In de opmars naar het 'echte' warme voorjaar word ik blij van veel dingen. Niet alleen de belofte van de komende warmere maanden, maar juist ook dit grillige aprilweer heeft zijn charme. Groeiseizoen.
Nieuwe plannen. Joost recyclete een oud bad tot hot tub to be. Kwestie van straks een vuurtje onder stoken en dan in bad uitzicht op de ondergaande zon. Hoe cool is dat nu weer?

De zon is alweer zo vroeg op dat ik 'm niet meer op zie komen. Al voor half 7 en dan lig ik nog in mijn bedje. Maar ik begin de dagen wel bijna altijd aan het IJsselmeer. Als ik de dijk opklim, de ganzen nu met hun ganzenkuikens, zie wegvluchten, de wolken boven het water zie hangen, dan weet ik dat het goed is.De liefste kat van de wereld deze knorrie, eh, Rocky. Hij snurkt zo hard en kan zo goed luieren. 

Zo'n fijn stukje vind ik dit. De lage polder met de molen. Als kind speelde ik hier af en toe bij kennissen van de ouders van een vriendin, die…

Klik om verder te bladeren in mijn blog

Show more